Novosti

12/04/2018

Najavljen ovogodišnji Festival znanosti

Danas je u pulskoj Komunalnoj palači najavljen ovogodišnji 16. Festival znanosti koji se 7. puta održava u Puli.
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović zahvalila se Zajednici tehničke kulture Pula na vrijednom radu prilikom organiziranja festivala. „Tema ovogodišnjeg festivala su otkrića koja su iznimno bitna za svijet u kojemu živimo jer ona mijenjaju naš pogled na svijet i naš svjetonazor. Teme su također osobito vezane i uz godišnjice s obzirom da obilježavamo 100. godišnjicu nastanka Španjolske gripe što je i danas bitna tema s obzirom da se nastavljaju voditi brojne rasprave oko potrebe cijepljenja. Uz to obilježavamo i 75. godišnjicu smrti našeg velikog izumitelja Nikole Tesle. Cilj Festivala znanosti približavanje je javnosti prema znanosti te motiviranje mladih ljudi, od vrtićke do srednjoškolske dobi znanstvenim istraživanjima i tehnološkim dostignućima.“ – kazala je pročelnica Krizmanić Marjanović.
Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan ukratko je predstavila sve uključene sudionike Festivala. „Sve ustanove biti će uključene ili kroz predavanja, radionice ili kroz izložbe i plakate, a imale su i slobodu da same odrede na koji se način žele priključiti programu festivala znanosti kojega možete pogledati na službenoj web stranici ovdje.“ – pojasnila je pročelnica Percan.
Glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Anton Pletikos zahvalio se Gradu Puli i Istarskoj županiji na velikoj pomoći i potpori prilikom organiziranja Festivala znanosti. „Također bi se želio zahvaliti i medijima koji nas vrijedno prate i koji kroz svoje kanale promoviraju ovaj Festival i samim time su važan dio popularizacije znanosti. Želja nam je da naši mladi izgube strah od postavljanja pitanja i da obrazovanje zaista bude što dostupnije što većem broju građana.“ – poručio je Pletikos te je iskoristio priliku da pozove građane na otvorenje Festivala znanosti u ponedjeljak u 11:00 sati u velikoj dvorani Zajednice tehničke kulture Pula. Nakon kratkog otvorenja uslijedit će predavanje Milivoja Uroića s temom Atomske jezgre svuda oko nas
Ovogodišnji festival obiluje brojnim zanimljivim predavanjima od kojih vrijedi izdvojiti predavanje Alide Perkov „Inovatori u Istri i njihov utjecaj na gospodarstvo - početci“ koje će se održati na Politehnici u utorak u 12:30 sati te predavanje uvijek rado viđenog Korada Korlević koji će nas u srijedu u 13:30 sati u velikoj dvorani Zajednice tehničke kultura Pula odvesti u svijet najnovijih astronomskih otkrića.