Novosti

24/04/2018

Otvorena gradska knjižnica i čitaonica Vodnjan

Prigodnim programom povodom Noći knjige u Vodnjanu na novoj lokaciji otvorila se nova knjižnica.

Svečanosti je u ime Grada Pule sudjelovao zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek.

Prisutne su u ime Grada Vodnjana pozdravili gradonačelnik Klaudio Vitasović , a u ime knjižnice, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Nela Načinović, koji nisu krili zadovoljstvo novom, modernom i uređenom knjižnicom.

Knjižnica Vodnjan, koja je 40 godina djelovala na Narodnom trgu, preselila je u novi prostor u Trgovačkoj ulici 23.Na novoj lokaciji, u dva prostora ukupne površine sto četvornih metara, bit će više prostora za gotovo 13 tisuća jedinica knjižnične građe na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Knjižnica u Vodnjanu osnovana je 1953. godine, a na adresi Narodni trg 1 djelovala je od 1978. kada je i pripojena Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Njezin knjižni fond obuhvaća beletristiku, stručnu literaturu, publicistiku, dječju književnost, literaturu na talijanskom jeziku za djecu i odrasle.

Uređenje nove knjižnice i njeno preseljenje investicija je vrijedna 1,1 milijun kuna sredstva za koju su osigurali Grad Vodnjan i Ministarstvo kulture RH, dok je Knjižnica, od Ministarstva kulture RH osigurala 10 tisuća kuna za knjižnu i neknjižnu građu.

Starogradska jezgra Grada jučer je dobila jedan novi prostor koji će osim funkcije knjižnice biti namijenjen društvenim aktivnostima, kulturi i obrazovanju.