Novosti

04/05/2018

Boris Miletić: „Naše nacionalne manjine su bogatstvo koje valja njegovati“

U prostorijama Komunalne palače danas je potpisan Sporazum o osnivanju Koordinacije udruga nacionalnih manjina sa sjedištem u Puli čiji je prvenstveni cilj zajedničko djelovanje na promicanju manjinskih prava u oblasti kulture i javnog djelovanja, odnosno očuvanja i unapređenja svojih kulturnih, tradicijskih, etničkih, obrazovnih, jezičnih i vjerskih identiteta u Puli.

Riječ je Koordinaciji čija je misija ostvarivanje pune integracije pripadnika svih nacionalnih manjina u kulturni, obrazovni, društveni, gospodarski i javni život Grada Pule na načelima međusobnog uvažavanja, poštivanja i provođenja multikulturalnosti, odnosno suživota i jednakosti

„Pula je grad koji je po mnogočemu uzor drugim gradovima, a posebno možemo biti uzor zbog odnosa kojeg imamo prema našim nacionalnim manjinama. Ponosan sam na taj odnos i na činjenicu da je Pula danas grad tolerancije, suživota i multikulturalnosti. Smatram kako će formiranjem Koordinacije odnos među manjinama i njihov status ubuduće biti još i bolji“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako je danas prilikom predstavljanja Koordinacije istaknuo predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Milan Rašula, jedan od razloga osnivanja je i koordinacija na kalendaru kulturnih događanja kako se manifestacije i programi ne bi preklapali, posebice u ljetnim mjesecima. Dodao je kako je pristup Koordinaciji otvoren za sve manjinske organizacije, zajednice i udruge sa sjedištem u Puli.

Potpisnici Sporazuma o osnivanju Koordinacije udruga nacionalnih manjina sa sjedištem u Puli su Zajednica Albanaca grada Pule, Bošnjačka nacionalna zajednica Pule, Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond", Makedonski kulturni  forum, Udruga Roma Istre, Slovensko kulturno društva Istra te Kluba Srba Istarske županije.