Novosti

07/05/2018

Započeo ciklus predavanja za mlade pod nazivom „Tjedan za mlade“

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Pule-Pola započeo ciklus predavanja za mlade pod nazivom "Tjedan za mlade" koji je organiziran u suradnji Grada Pule, Savjeta mladih Grada Pule, udruga mladih i za mlade, srednjih škola s područja grada Pule i instucija koje organiziraju projekte, aktivnosti i programe za mlade te ih u iste aktivno uključuju.

U ime Grada Pule, učenike srednje Ekonomske škole Pula i predavače pozdravila je Lena Radunić iz Upravnog odjela za kulturu. Naglasila je važnost poticanja aktivizma mladih kako bi upravo oni bili ti koji će kreirati grad u kojem žive po svojoj mjeri. Kroz ovotjedna predavanja i predstavljanja lokalnih dionika, cilje je informirati mlade o prilikama koje im se pružaju u lokalnoj zajednici te im omogućiti stjecanje znanja i vještina za aktivno sudjelovanje u društvenom i političkom životu zajednice. Upravo su mladih na radionicama i fokus grupama prilikom izrade Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2018.-2020.,prvog strateškom dokumenta za mlade, naveli da im nedostaju znanja, vještine i informacije o demokratskom sudjelovanju u društvu te da bi svi dionici u zajednici trebali intezivnije promovirati svoje aktivnosti i na takav način stvoriti poticano okruženje za uključivanje mladih.

Interaktivna predavanje na temu Društveni aktivizam mladih održale su predstavnice Info centra za mlade Pula, Udruge Start up, Volonterskog centra Istra i  predstavnik Savjeta mladih Grada Pule. 

Vlasta Vujačić, voditeljica Info centra za mlade Pula, prezentirala je aktivnosti Udruge ZUM te europski prilike za mlade u vidu mogućnosti za volontiranje i razmjenu. Predstavila im je pozitivne prakse Info centra za mlade te objasnila što je to Europska volonterska služba, kakve volonterske projekte provode i na koji način zainteresirani mladi mogu postati članovi Eurospke volonterske službe.

Teuta Molnar iz Udruge za poticanje poduzetništva i zapošljavanje mladih Start up, predstavila je mladima projekt Career Booster, jedinstven koncept u Hrvatskoj koji mladima omogućava da steknu znanja i vještine potrebna za brži i lakši ulazak na tržište rada. Sudionici projekta imaju mogućnost steći znanja i vještine iz različitih područja, naučiti kako tražiti posao, ostvariti kontakte s budućim poslodavcima, bolje upoznati svoje sposobnosti, saznati što od njih očekuju poslodavci, kako upravljati svojom karijerom te dobiti potrebne informacije i motivaciju za uspjeh na studiju i poslu. 

Rad, aktivnosti i projekte Volonterskog centra Istra predstavila je stručna suradnica Tihana Fontana. Navela je da Volonterski centar Istra naporno radi na afirmaciji volontera i volonterskog rada jer volontiranje gradi pojedinca, a društvu u cjelini daje snagu. U svojem izlaganju, pozivala je mlade da se uključite u rad Volonterskog centra Istra i da i svojim primjerom promiču vrijednosti za koje se svaki volonter zalaže, a to su dobrota, humanost, davanje, nesebičnost, rad za opće dobro, poštenje i zajedništvo.

Denis Prenkaj, zamjenik predsjednice Savjeta mladih Grada Pule, predstavio je mladima Program rada Savjeta mladih Grada Pule za 2018. godinu. Objasnio je važnost uključivanja mladih u proces donošenja odluka te pobliže opisao koja je uloga savjeta mladih u zajednici. Pozvao je mlade da svojim prijedlozima i mišljenjima utječe na pripremu, donošenje i provedbu odluka od njihova interesa te time i poboljšaju položaj mladih u lokalnoj sredini.

Predavanje u Gradskoj vijećnici, nastavljaju se u srijedu kad je na redu tema Poduzetništvo mladih.