Novosti

04/06/2018

Najava Verse - Festivala putopisa 2018.

Treće izdanje Festivala putopisa – Verse, od 08. do 09. lipnja, na četri lokacije – Spomen soba Antonia Smareglie, Galerija Makina, Kino Valli i Hotel Riviera ugostit će najpoznatije hrvatske balonaše, putnike, istaknute i nagrađivane autore.

Tematsku okosnicu ovogodišnjeg putovanja čini „Putovanje po mojoj sobi“, naslov preuzet iz kultnog djela Xaviera de Maistre iz 1794. god. Njegov mikro i makrokozmos, nekoliko stotina godina kasnije, ocrtava duh i naše epohe.

Festival putopisa - Verse program otvara ekskluzivom. Miroslav Bertoša predstavlja jedno drukčije „putovanje“: argentinskog pisca Julia Cortázara koji je pedesetih godina u svojoj sobi na posljednjem katu zgrade u Calle Lavalle u Buenos Airesu napisao jedinstvenu knjigu o svojim imaginarnim šetnjama s engleskim romantičnim pjesnikom Johnom Keatsom. Posebno važno za naglasiti je kako će to biti prvo predstavljanje toga Cortázarovog djela u Hrvatskoj.

U digitalnim horizontima uz Zorana Roška, Ivanu Vareško, Mariju Petrić Mikloušić, Igora Mikloušića i Ivu Šulentić razgovaramo o dvije sobe, dvije krajnosti našeg vremena. Prva je soba u kojoj živimo pred našim računalom. Druga je soba kvadratni metar romantične košare balona kojim, uz pomoć vjetra, inteligencije i sreće, neki novi putnici otkrivaju svijet. Što se nalazi u procjepu između digitalnih i analognih pustolovina? Tko ima hrabrosti za pravi let? Gdje ostavljamo jednog sebe i postajemo netko drugi? Zato zavirimo u hotelske sobe u kojima su, nakon pijanih i besanih noći stizali glamurozni glumci filmske Pule. Razgovaramo sa Milanom Rakovcem, Draženom Ilinčićem i Brunom Kragićem o sjaju i bijedi filmskog glamura, o putovanjima na koja krećemo fikcijom, ali i stvarnim filmskim pričama koje Hotel Riviera može ispričati. Uđimo u sobu 209.

U suradnji sa Francuskim Institutom u Kinu Valli prikazat će se francuski dugometražni dokumentarni film Dernières nouvelles du cosmos (Posljednje novosti iz svemira) u režiji cijenjene Julie Bertuccelli koja je za ovaj svoj rad nominirana za francusku nacionalnu filmsku nagradu César. Istodobno dirljiv i snažan, misaon i realističan, film je prikaz svakodnevice Hélène Nicolas koja od rane mladosti zbog autizma živi u vlastitom svijetu. Svojim aktualnim dokumentarcem ponovno pokazuje izniman senzibilitet za filmsko uprizorenje onog najosjetljivijeg i najsnažnijeg u ljudskom životu: spoznavanju samoga sebe. Ulaz besplatan.

Ove godine za mjesto glavnih lokacija naglašava se popularizacija spomen - soba, kroz simbiozu s kulturnim i povijesnim prostorom. I upravo uz povijesni putopis, međuovisnost putopisa i etnografije, te imaginarnog putovanja kroz vrijeme i prostor, ovaj program osnažuje slavljenje vremena i prostora, prostor koji doživljavamo kao scenu na kojoj ljudi oživljavaju i otkrivaju djelove sebe i drugih.

Verse - Festival putopisa zamišljen je kao susret ispunjen intelektualno „opuštenim“, pomalo improviziranim pristupom tematici raznih sadržaja, daleko od akademske ukočenosti i profesorske egzaktnosti. Na osebujan način festival interpretira intelektualnu avanturu putopisnog žanra i putovanja kao književnog motiva. Spaja dimenzije prostora i vremena u nerazdvojnu cjelinu. Kroz poseban i zavodljiv način od 8. do 9. lipnja govorit će se o krajevima koje otkrivaju putopisci i pisci, slijedit će se riječi pisca – putnika, kretat će se stazama spoznaje i sebe i drugih.