Novosti

20/06/2018

Najavljen sajam mogućnosti ”Neovisan znači imati stav i biti zdrav”

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule već tradicionalno s Policijskom upravom istarskom, Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i drugim partnerima obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja).

Tim je povodom danas u zgradi policijske uprave održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Pule, ujedno i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos,načelnik Policijske postaje Pula-Pola Vjekoslav Vukšić i policijski službenik Odjela prevencije Aleksandar Šerović.

Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci navela je kako je Grad Pula putem Vijeća za prevenciju kriminaliteta, zajedno s Policijskom upravom Istarskom i ostalim partnerima, i ove godine organizirao akciju kako bi djecu i mlade još jednom podsjetili i upozorili na važnost zajedničke borbe protiv zlouporabe droga, ali i na važnost stvaranja zdravih životnih navika. ”Kao grad koji brine o zdravlju svojih sugrađana, Grad Pula zajedno sa partnerima provodi niz aktivnosti tijekom čitave godine upravo s ciljem promicanja zdravog i aktivnog načina života, posebice kod djece i mladih” rekla je zamjenica gradonačelnika.

Istaknula je zadovoljstvo usvajanjem četverogodišnjeg plana obilježavanja dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama koji ima za cilj promociju,a koji započinje ove godine u Gradu Puli nastavno na prošlogodišnji Vodič za djecu i mlade. Riječ je o prvom Vodiču takvog tipa koji na jednom mjestu objedinjuje 148 pulskih udruga i ustanova koje nude kvalitetne aktivnosti i programe namijenjene upravo djeci i mladima.

U četriri godine organizirati će se redovni programi financirani gradskim proračunom, a udruge i institucije će  kroz cjeline obuhvatiti  tehničku kulturu , sport, umjetnost i ekologiju. Zajednicu tehničke kulture Grad Pula financira za redovne programe preko milijun kuna godišnje, što pokazuje koliko se sustavno radi na prevenciji, a ovaj datum koristi se kao još jedna mogućnost poziva da se što više ljudi uključi u priču.

U Gradu Puli djeca i mladi imaju alternativu drogi, a to su raznovrsni programi i aktivnosti .“zaključila je Puh Belci.

Prvi sajam mogućnosti ”Neovisan znači imati stav i biti zdrav” organizira se na području tehnike te će se održati u utorak, 26. lipnja od 9 do 11 sati, u prostorijama i ispred prostorija Zajednice tehničke kulture Pula na Trgu kralja Tomislava. ''Neovisan znači imati stav i biti zdrav!“ sjajna je prilika za svu djecu i mlade da iz prve ruke saznaju kako i na koji se način mogu uključiti u slobodne aktivnosti tehničkog profila.