Novosti

28/06/2018

Književna drama večeras na programu Kluba Pulske filmske tvornice

Danas s početkom u 21 sat na programu Kluba Pulske filmske tvornice prikazat će se film „Glembajevi“ koju je 1988. režirao Antun Vrdoljak.

Jedna od najpoznatijih hrvatskih ekranizacija književnog djela hvaljena je zbog rada s glumcima, promišljena vizualnog dizajna i privlačne fotografije, dojmljive glazbe te evokacije krležijanske dekadencije kapitalističke obitelji. Režija razmjerno vješto razrađuje psihološku napregnutost predloška ritmičnim izmjenama kadrova te izborom planova, a komorna tema i donekle ekspresionistički pristup emocijama omogućavaju funkcionalnu uporabu tipične teatralne glumačke tehnike koja inače često opterećuje hratski film. Vrlo gledani te hvaljeni od kritike, Glembajevi su u medijima predstavljeni kao prvorazredan kulturni događaj te su nakratko približili Krležino stvaralaštvo mlađim naraštajima.

Antun Vrdoljak: Glembajevi, 1988., 120', Hrvatska
Scenarij: Antun Vrdoljak prema drami Miroslava Krleže
Glavne uloge: Mustafa Nadarević, Ena Begović, Tonko Lonza, Bernarda Oman, Žarko Potočnjak
Glazba: Arsen Dedić
Snimatelj: Vjekoslav Vrdoljak
Montaža: Damir German

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli - drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba koju Leone doista poštuje među članovima svoje porodice jest Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa svenazočnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayi obogatili, Leone dolazi u sukob s ocem i barunicom.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.
Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.