Novosti

20/07/2018

Zašto je Pula grad prijatelj djece?

Portal gradonačelnik.hr objavio je ovog tjedna istraživanje provedeno s ciljem proučavanja na koji su način općine i gradovi usmjereni prema svim područjima života djeteta u lokalnoj zajednici u kojemu je Grad Pula istaknut kao primjer dobre prakse. U cijelosti prenosimo dio članka koji se odnosi na Grad Pulu.

 

Pula – Grad s najkvalitetnijim politikama za djecu

"Grad Pula je nositelj titule „Grada prijatelja djece“ od 2011. godine čime je dobio službeno priznanje za kvalitetno provođenje različitih aktivnosti koje unapređuju i podižu kvalitetu života mladih u Puli. Time se Grad Pula obvezao da će štiti prava i potrebe djeteta, stvarajući pritom sigurno i poticajno okruženje za život djece i njihovo izražavanje.

„Grad Pula snažno zagovara dječju participaciju te aktivno potiče uključivanje djece u svakodnevni život Pule. Mladi su naša snaga, naša budućnost i pokretači razvoja cjelokupne zajednice. Iz tog razloga, sustavno i kontinuirano radimo na povećanju standarda i zadovoljstva mladih u zajednici te podržavamo sve aktivnosti i projekte od značaja za psihofizički razvoj djece i mladih, kao i još kvalitetniji i zdraviji način života“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletićte nadodao kako se zajedničkim snagama želi zadržati postojeći visoki standard, ali i dodatno poboljšati položaj djece u gradu.

Na tragu toga, 2012. godine nastalo je i Dječje gradsko vijeće, platforma koja je djeci omogućila aktivno zastupanje svojih ideja i uključivanje u zajednicu. Članovi su u šest godina postojanja, pod mentorstvom tajnika Društva naša djeca Pula, ostvarili iznimna postignuća i realizirali značajne projekte kojima je dodatno unaprijeđena kvaliteta života mladih u zajednici. Cilj projekta „Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" bio je očuvanje prostora za igru te je osvojio prvu nagradu za Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske. Razvijanje projekta se nastavilo pa je poseban naglasak stavljen na djecu s posebnim potrebama. Kroz projekt „Pulska igrališta i parkovi - pravo na igru za sve!" članovi DGV-a uspjeli su približiti gradske parkove svoj djeci kroz integraciju sprava namijenjenih djeci s posebnim potrebama. Članovi Dječjeg gradskog vijeća organizirali su i humanitarne čajanke, a prikupljena su sredstva donirali potrebitim vršnjacima i ustanovama koje se bave djecom, primjerice Školi za odgoj i obrazovanje i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula, Udruzi djece i mladih oštećena sluha te Udruzi cerebralne paralize.

Mnogobrojne su aktivnosti usmjerene i na borbu protiv nasilja, alkohola i droge pa je s tim ciljem organiziran i bezalkoholni koncert kako bi se istaknulo da je za dobru zabavu dovoljna dobra volja, a održana su i razna sportska događanja koja promoviraju zdrav način života. Osim toga, članovi Dječjeg gradskog vijeća su s predstavnicima kazališta realizirali interaktivnu predstavu u formi Forum kazališta. Riječ je o izuzetno prihvaćenom formatu predstave budući da razvija dijalog među vršnjacima i jasnije prezentira aktualne teme s kojima se mladi danas susreću. U suradnji Grada Pule i Dječjeg gradskog vijeća osmišljen je i prvi „Vodič za djecu i mlade“ koji je podijeljen svim učenicima osnovnih škola na početku školske godine. Vodič za slobodno vrijeme na jednom mjestu objedinjuje sve važne informacije o čak 148 pulskih udruga i ustanova koje nude kvalitetne aktivnosti i programe za djecu i mlade, a koje su u Vodiču podijeljene u deset kategorija: foto, film, radio i likovna umjetnost; glazba; gluma; knjiga; ples; sport; volontiranje; zdravstvo i socijalna skrb; znanost i tehnička kultura; razno.

Grad podržava niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe među kao što su Školska sportska natjecanja, Dječji ljetni kamp na Fratarskom otoku i Olimpijski festival dječjih vrtića, Združena atletika, program klizanja za predškolsku i školsku djecu na gradskom klizalištu u zimskom razdoblju. U planu su i programi plivanja koji će se odvijati na gradskom bazenu, budući da je u posebnom dijelu jedan bazen prilagođen djeci neplivačima i djeci s posebnim potrebama, kao i mali bazen za bebe. Osim toga, Grad financira i Festival znanosti, Monte Librić, Međunarodnu eko školu, Festival Pula pjeva, a Grad svake godine sudjeluje u obilježavanju Dječjeg tjedna, Međunarodnog dana obitelji, Dana prava djeteta i Međunarodnog dana djeteta kada se održava službeni prijem kod gradonačelnika te prigodno bira i novi dječji gradonačelnik. Članovi DGV-a aktivno sudjeluju i u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te posjećuju djecu koja pohađaju školu u bolnici pri OB Pula. Tako su i zajedno s učenicima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna oslikali slike koje su darovali za dječju sobu na kirurgiji. Kvalitetna suradnja veže se i na činjenicu da Opća bolnica Pula, također, nosi titule „Rodilište prijatelja djece“, odnosno „Odjel pedijatrije prijatelj djece“.

Djeca s područja Pule već od najranije dobi imaju siguran upis u dječje vrtiće, a roditeljima se daje pravo na izbor upisa u jedan o tri gradska ili nekom od 22 privatna vrtića po istim unificiranim kriterijima i cijeni. Grad Pula provodi jedinstvene i transparentne upise zahvaljujući kojima nema listi čekanja, a kako bi se roditeljima olakšao postupak upisa koristi se informatička platforma e-Vrtići, za koju je dobivena i nagrada za kreativnost i inovativnost.

Nakon što djeca krenu u vrtić, roditelji mogu bezbrižno na posao jer je svim pulskim vrtićima radno vrijeme već 40 godina prilagođeno potrebama roditelja. Od prošle godine vrtići rade do 17.00 sati, a postoji i dežurni poslijepodnevni vrtić za roditelje koji rade u smjenama. Posebna briga vodi se o djeci s posebnim potrebama koja pohađaju vrtić, a za koje je osigurana stručna potpora te je opremljena i senzorna soba. Svi vrtići su opremljeni modernim kuhinjama po HACCP sustavu, u kojima se spravlja pet visoko kvalitetnih obroka dnevno planiranih u suradnji sa ZZJZ IŽ te se svake godine investiraju značajna sredstva u osuvremenjivanje i opremanje vrtića novom opremom.

Kako bi se za djecu s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetni uvjeti za praćenje i sudjelovanje u nastavi, projektom „Zajedno do znanja II“ osigurano je 62 pomoćnika u nastavi za 82 djece. Ujedno, djeci s teškoćama u razvoju nudi se i mogućnost pohađanja nastave u Školi za odgoj i obrazovanje koja ih uz klasičnu nastavu, putem raznih programa i zadruge „Šparooga“, priprema i za rad i lakšu socijalizaciju u društvu. Kako bi program brige bio cjelokupan, u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda čiji je osnivač Grad Pula, djeci predškolske i osnovnoškolske dobi i osobama s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama, dostupni su svakodnevni i povremeni specijalizirani programi i specifični edukacijsko-(re)habilitacijski postupci.

Kao socijalno osjetljiv grad, Pula putem subvencija i drugih mjera pomaže učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa. Kroz socijalni program sufinancira se usluga produženog boravka, daje se subvencija za školske marende, prijevoz učenika osnovnih škola, odnosno subvencija mjesečne autobusne karte, kao i nabave školskih udžbenika. Daju se i posebne stipendije za studente slabijeg imovnog stanja, ali i one za učenike prema kriteriju izvrsnosti."

Članka u cijelosti možete pročitati ovdje.