Novosti

13/08/2018

3. izdanje Classy Festivala donosi troduplu dozu kreativnih zbivanja

Treći međunarodni festival klasične glazbe otvara svoja vrata i donosi bogati program opuštene, moderne i zaigrane glazbe koja će se rasprostraniti po Puli, integrirati se među ljude i zavodiljivo im doći ususret u nadi da će se dogoditi 'ljubav na prvi sluh'. Ovogodišnje 3. izdanje festivala stvara poveznicu s 333. rođendanom Johanna Sebastiana Bacha čije će se skladbe tijekom petodnevnog festivala pojavljivati kao lajt motiv. Slojeviti umjetnički program ugostit će 50 afirmiranih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Latvije, Mađarske, Njemačke, Turske, Španjolske, Italije i Makedonije. Svoje će nastupe utjeloviti u solističkim, komornim i orkestralnim varijantama te neobičnim instrumentalnim spojevima, a sve to na moderniji i otkačeniji način.

U ponedjeljak, 20.08. (21:00h, krov pulskog Kaštela), očekuje nas službeno otvorenje festivala uz koncert love me bachkada će ozbiljna glazba pomalo neozbiljno zaplesati na krovu pulskog Kaštela koji se pretvara u nestvarnu pozornicu. Jedinstveni koncertni prostor ugostit će renomirani ansambl Responsorium satkan od svestranih glazbenika koji svaki put iznova ruše stereotipe klasične glazbe izvodeći interpretativno zahtjevne kompozicije rane glazbe s fussionom poznatih Bachovih melodija.

Utorak, 21.08. (21:00h, MMC Luka), donosi koncertnu večer postopration recoveryza pamćenje koja će ugostiti džejms bondove europske operne scene. Oni će svojim glasovnim sposobnostima razoružati i one koji do sad nisu bili posebno naklonjeni opernom pjevanju. Kako zvuči kad ljudsko tijelo postaje moćan instrument koji ruši sve predrasude, pokazat će nam solistički glasovi iz Srbije uz klavirsku pratnju Sandra Vešligaja.

U srijedu, 22.08. (21:00h, stara autobusna stanica), koncertom musictravel: bach off!autobusni peron ponovno se pretvara u pozornicu koja će za manje od dva sata proputovati širokim spektrom glazbenih prostranstava zahvaljujući dinamičnom spoju klavira i violine iz Latvije.

U četvrtak, 23.08. (11:00h, park pored kafića Kukuriku), uslijedit će kutak za djecu i one koji se tako osjećaju u skolpu kojeg donosimo piknik za pamćenje pod nazivom absoflutely delicious!Šašavi glazbenici i voditelji radionice iz Srbije predstavit će klasiku na humorističan način te ju kroz interaktivnu predstavu približiti najmlađima.

Petak, 24.08. (21:00h, koncertna dvorana iza Augustovog hrama), namijenjen je urbenesnoj koncertnoj večeri bachstringboyskoju će nam upriličiti gitaristički kvartet Apeiron.  Kvartet satkan od svestranih glazbenika s europskim adresama proslavio se originalnim interpretacijama na gitari koja postaje instrument nezamislivih interpretativnih mogućnosti.

Velika završnica festivala održat će se u subotu, 25.08. na forumu.Kruna festivala smješta se u povijesnu gradsku jezgru u obliku petrosatnog koncertnog maratona gdje nas očekuje: percussion euphoria -vrsni udaraljkaši sa slovenskom adresom,woodwinds soundsnack -neobičan spoj klarineta i harmonike,six on piano -koji će pokazati kako to izgleda fussion klasičnog repertoara za šest ruku na klaviru te musicoholic fussionkojeg će nam upriličiti svestrani glazbenici s utjecajem šarolikih glazbenih stilova + kutak za mlade istarske glazbenike nazvan ISTRIA's young musiciansu okviru kojeg će se predstaviti mladi gitarist i harmonikaš.

U festivalskom nas programu, osim vrhunskih glazbenika, očekuje umrežavanje i spajanje klasične glazbe s drugim granama umjetnosti. Tako, osim koncertnih sadržaja, možemo uživati u conncectarting paltformi čiji je cilj pretočiti glazbu u nešto opipljivo. U tome nam ove godine pomaže svestrana umjetnica Jelena Petranović koja je ujedno i voditeljica kreativnog simpozija FullSenseLab.Sudionicima simpozija bit ćepredstavljena tehnika gdje je pomoću osjetila -  izuzev vida, moguće iščitavati određenu priču.

Ulaznice na festivalske događaje zamjenile su leptir mašne - zaštitni znak Classical Music Festivala. Svaka je mašna ručno rađena s puno ljubavi i pažnje a dijelit će se neposredno prije svakog eventa u nadi da će svaka leptirica pronaći svog sretnog vlasnika. Festivalske mašne imaju ulogu ulaznice, a posjetioci će zauzvrat moći dati dobrovoljan prilog u teglicu za zimnicu kreative.

Organizator festivala je Istarski Kulturni Sabor (IKS), a održava se pod visokim pokroviteljstvom Grada Pule.