Novosti

24/08/2018

3. Classical Music Festival: ozračje koje iznova oduševljava publiku

Ovaj je tjedan rezerviran za zvukove klasične glazbe koji plešu Pulom i neobične prostore pretvaraju u atraktivne koncertne dvorane. Grad je postao žarište 50 profesionalnih akademskih glazbenika iz 12 zemalja, a publika hrli na koncerte na kojima se traži sjedište više.

Uoči festivalskog programa očekuje nas još večerašnji koncert bachstingboyskoji će se održati u koncertnoj dvorani iza Augustovog hrama (europski centar za mir i razvoj) u 21:00 sat. Nezaboravnu glazbenu večer upriličit će renomirani gitaristički kvartet Apeiron satkan od svestranih glazbenika s europskim adresama koji su se proslavli originalnim interpretacijama na gitari koja postaje instrument nezamislivih interpretativnih mogućnosti.

Velika završnica festivala održat će se u subotu 25. kolovoza od 19:00 sati do ponoć, prema sadašnjim vremenskim prognozama, najvjerojatnije u koncertnoj dvorani iz Augustovog hrama -  zamjenskom prostoru održavanja musicmarathonau slučaju kiše. No, zabave i glazbenog urnebesa neće nedostajati: a rasplesana klasika u neočekivanim glazbeni m spojevima stvorit će opuštenu atmosferu i rasprostraniti se po divnom ambijentu gdje će se publika i glazbenici imati priliku družiti uz čašicu vina. Glazbeni maraton na donosi šestosatni koncert kojem će odjekivatikutak za mlade istarske glazbenike nazvan ISTRIA's young musiciansu okviru kojeg će se predstaviti mladi gitarist i harmonikaš, percussion euphoria -vrsni udaraljkaši sa slovenskom adresom,woodwinds soundsnack -neobičan spoj klarineta i harmonike,six on piano -koji će pokazati kako to izgleda fussion klasičnog repertoara za šest ruku na klaviru te musicoholic fussionkojeg će nam upriličiti svestrani glazbenici s utjecajem šarolikih glazbenih stilova.

 

Svečano otvorenje festivala upriličilo se u ponedjeljak, 20. kolovoza, na samom vrhu Kaštela povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Kulisa pozornice bio je nestvaran pogled na cijelu Pulu, a neobična se terasa pretvorila u glamuroznu pozornicu. Ravnateljica Classical Music Festivala, Andrea Milohanić, nakon uvodnog govora, pozornicu je prepustila vrhunskom septetu ansambla Responsorium koji su rasplesanim stavcima rane glazbe satkali divnu uvertiru za nastavak festivala.

U utorak, 21. kolovoza, po punoj dvorani u anex-u MMC Luke,  prošetao se zvuk najpoznatijih opernih arija. Sopranistice Nevena Đoković, Ana Marčetić, bariton Filiš Vučić i tenor Stevan Karanac vješto su zaveli publiku solističkim nastupima, ali i komornim kombinacijama u duetima i kvartetima. Svojim su glasovnim sposobnostima vješto razoružali sve one koji do sad nisu bili posebno naklonjeni opernom pjevanju. Moćnom instrumentu ljudskog tijela koji je srušio sve predrasude o operi, pridružio se Sandro Vešligaj na klaviru.

 

U srijedu (22. kolovoza) stara se autobusna stanica poput usnulog feniksa opet pretvorila u atraktivnu pozornicu koja je plijenila pogled brojne publike i slučajnih prolaznika. Vrijedne ruke tima Classical Music Festivala pretvorile su peron zaborava u koncertnu dvoranu vrijednu spomena, koju je prožimala jedinstvena sinergija posjetioca i glazbenica. Prostor koji je nekad bio svjedok brojnih rastanaka, sastanaka, tužnih i sretnih ljudskih sudbina te je večeri postao prazno platno na kojem su nastajali virtuozni zvuci violine i klavira dvaju latvijskih glazbenika - Paule Šumane i Rihardsa Plešanovsa.

Prijepodnevni jučerašnji sati bili su posvećeni kreativnim dječjim glavicama koje je ugostio festivalski kutak za djecu nazvan childrencorner: absoflutely delicious!Kutak je nastao s ciljem da se djecu u ranoj dobi intergrira u društvo te im se predstavi glazbeni instrumentarij na šaljiv i moderan način, lišen normi i pravila. Voditelji interaktivne radionice, pijanistica MašaBabić, flautist Miloš Miketić te moderatorica Milica Kovačević djeci su predstavili šarolik i šaljiv glazbeni program, a potom su pjevali, pucketali, šuškali, lupkali, skakali i plesali.