Novosti

12/09/2018

20. Međunarodna multidisciplinarna konferencija o putopisima i kulturi putovanja

U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, na Brijunima će se od četvrtka do nedjelje (13. do 16. rujna) održati 20. međunarodna  multidisciplinarna konferencija o putopisima i kulturi putovanja "Borders and Crossings".
Prestižni međunarodni znanstveni skup, posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji biti će otvoren 13.09.2018., četvrtak, u 14:30 u kongresnom centru NP Brijuni.

Konferencija,  kojoj je ove godine domaćin Pula,  ujedno je i prilika  da se  obilježi i  10. godišnjica interdisciplinarnog studija kulture i turizma u Puli.

Predsjednica organizacijskog odbora konferencije doc. dr. sc. Nataša Urošević naglasila je kako će na skupu  izlagati će više od 150 uglednih znanstvenika, istraživača, stručnjaka i putopisaca iz cijeloga svijeta. Program konferencije uključuje, uz 39 paralelnih sekcija, i plenarna izlaganja triju uglednih izlagača i to prof. Tima Youngsa (Nottingham Trent University), suosnivača serije konferencija "Borders and Crossings", poznatog slavista prof. emeritusa Sveinna Mønneslanda sa Sveučilišta u Oslu koji će predstaviti svoju novu monografiju "Istra očima stranaca" te jednog od najvećih povjesničara turizma, prof. Petera Borsaya (Sveučilište Aberystwyth). Mønnesland je inače poznat kao autor poznate monografije "Dalmacija u očima stranaca". Predavanja će tako tematski biti šarolika, a obuhvaćat će interdisciplinarno područje kulture i povijesti putovanja, turizma i kulturnih prožimanja kroz putopise što pokriva sva područja kojim se bavi ovo pulsko Sveučilište.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici svih sveučilišta u Hrvatskoj, s većine sveučilišta u Italiji i Velikoj Britaniji, s brojnih srednjoeuropskih sveučilišta te kolege iz SAD-a, Kanade, Australije.

Kako je ovo  godina europske kulturne baštine  namjera je organizatora bila da okupljanjem ovih uglednih stručnjaka valorizira tu zajedničku europsku baštinu koja je pogotovo jedinstvena na području Istre u kojoj su se kulture i jezici prožimali kroz povijest.
Bavit ćemo se kulturom Jadrana, Mediterana i Europe u širem globalnom kontekstu,  kulturom i poviješću putovanja, ali i poviješću turizma na ovim prostorima pa su zato odabrali Brijune kao paradigmatski model razvoja kvalitetnog zdravstvenog i kulturnog turizma.
- Stručnjaci koji se budu okupili pomoći će da se iz nove perspektive promotre izazovi razvoja održivog turizma na Mediteranu, i s aspekta ekonomije i povijesti i interkulturnih odnosa, kaže Nataša Urošević.
Prodekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije doc. dr. sc. Eliana Moscarda Mirković nada se da će prije svega iz tog skupa proizaći dobre suradnje sa stranim institucijama.

Pored brojnih zanimljivih tema  tu su i vrlo aktualne teme pa će se govoriti i o tragedijama migranata koje se danas događaju, o granicama koje danas razdvajaju umjesto da spajaju i pitanjima transnacionalne mobilnosti.


Znanstveni skup održava se uz potporu Sveučilišta Jurja Dobrile, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Istarske županije, Grada Pule te Turističke zajednice Grada Pule. Nataša Urošević je zahvalila svima na velikoj potpori, a zahvalu je uputila i kolegama s ostalih sastavnica Sveučilišta koji su pomogli.


Otvaranje konferencije  je u četvrtak 13.09.2018. u 14.30 u kongresnom centru NP Brijuni. Program skupa i knjiga sažetaka dostupni su na web stranici.