Novosti

24/09/2018

Održana promocija kataloga izložbe Sloboda narodu! Antifašizam u Istri

U Domu antifašista u Puli održana je posebna promocija dvojezičnog kataloga izložbe SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri – LIBERTÀ AL POPOLO! antifascismo in Istria

Na početku promocije pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica pozdravio je župana Istarske županije Valtera Flega, pročelnicu za kulturu Grada Pule Jasminu Ninu Kamber, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašistaGrada Pule Livia Blaškovića te ostale cijenjene goste isve prisutne građane, te je pojasnio kako je današnja manifestacija dio proslave Dana Istarske županije koji se održava u znak sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskoga narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su, u Pazinu, 25. i 26. rujna 1943. potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

Župan istarske županije Valter Flego pozdravio je sve okupljene te je pojasnio kako se ove godine obilježava i 25. godišnjica Istarske županije. „ Kroz sve te godine nismo samo trčali za kilometrima ceste i raznim uspješnim projektima, već smo u njih ugradili naše vrijednosti i naš antifašizam. Izložba pred nama namijenjena je najviše mlađim generacijama kako bi znali povijest naše Istre i kako bi svi skupa više cijenili mir u kojemu živimo.“ – poručio je župan Flego te je svima čestitao Dan istarske županije.

Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja, Istre Gracijano Kešac pojasnio je ukratko tematiku kataloga izložbe koja se bavi nesretnim događanjima s kraja 1. svjetskog rata koji su rezultirali nemilim događajima i progonima stanovništva. „Zahvalio bi se svima koji su financijski poduprijeli realizaciju kataloga, a to su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula.“ – kazao je ravnatelj Gracijano Kešac koji se zahvalio i svim muzejima i građanima koji su posudili svoju privatnu građu za realizaciju ovog projekta.

U dvojezičnom katalogu predstavljeno je dramatično razdoblje prve polovice 20. stoljeća, odnosno zbivanja koja su prethodila Drugome svjetskom ratu, kao i događaji koji su uslijedili netom po njegovom završetku. Prikazani su uzroci i posljedice niza složenih i potresnih povijesnih događaja i njihovih sudionika u razdoblju od studenoga 1918. godine do veljače 1947. godine.

Kronološki je predstavljena višegodišnja borba istarskoga naroda u borbi za nacionalno i socijalno oslobođenje, do odluke o pripojenju Istre matici Hrvatskoj, kao i događaji koji su uslijedili nakon te odluke, do njezinog oživotvorenja.

U središtu su dvije glavne teme – antifašistički pokret i s njim usko povezana narodnooslobodilačka borba. Cilj je bio, kroz sedam cjelina ukazati na posebnost pojave i razvoja antifašističkoga pokreta te narodnooslobodilačke borbe na istarskom poluotoku, po čemu se Istra izdvaja u širem kontekstu nacionalne povijesti (Talijanska okupacija i razvoj antifašističkoga pokreta, Drugi svjetski rat i početak razvoja NOP-a u Istri, Narodni ustanak i NOP do kraja 1943. godine, Njemačka okupacija Istre, Vrhunac NOP-a i NOB-a 1944. godine, Završne operacije i oslobođenje Istre, Diplomatska borba za Istru).

U katalogu je prikazana i detaljna kronologija događaja u Istri i Hrvatskoj u razdoblju od 1918. do 1947. godine. Uz sažeti povijesni pregled, po prvi puta prezentira se i ukupno 461 originalni predmet iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria, kao i predmeti iz privatnog vlasništva, samih sudionika tih zbivanja, koje su nesebično posudili za potrebe izložbe i kataloga.