Novosti

11/10/2018

BKSOIŽ dobio vrijednu sportsku opremu za osobe s invaliditetom

Danas je u maloj dvorani Doma sportova Mate Parlov održana svečana primopredaja vrijedne sportske opreme za osobe s invaliditetom - članove BKSOIŽ Istrijana.

Predsjednik BKSOIŽ Istrijana Davor Komar zahvalio se svim uključenim istarskim gradovima, općinama i udrugama koji su nesebično pomogli u nabavci sportske opreme, ali i drugim donacijama koje su posljednjih godina omogućili uspješan rad boćarskog kluba, te se posebno zahvalio Gradu Puli i zamjenici gradonačelnika Eleni Puh Belci kojoj je uručio i prigodnu zahvalnicu.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci srdačno se zahvalila BKSOIŽ Istrijana na poduzetoj i uspješnoj incijativi koja je usmjerena prema stvaranju boljih sportskih uvjeta, ali i suživota osoba s invaliditetom na svim razinama. "Gospodin Komar nam je bio blizak partner i prilikom projektiranja i izgradnje novog kompleksa gradskog bazena u sklopu kojeg smo osigurali potrebne uvjete da na njemu uskoro mogu uživati i naši sugrađani s invaliditetom." - kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci te se zahvalila svim članovima kluba na svemu što su učinili za Pulu.

Osim Grada Pule, prigodne su zahvalnice dobili i gradovi Pazin i Vodnjan, općine Fažana, Marčana i Kanfanar, te Sportska zajednica Istarske županije, Sportska zajednica Grada Pule, Sportska zajednica udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, udruga udomitelja Istarske županije te ostale uključene udruge i istaknuti pojedinci.

Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana'  je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom, a ujedno smo i najtrofejniji boćarski Klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, sa osvojenih 163 pehara/medalja za 1, 2 i 3 mjesta na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od 2006. godine

Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno - profesionalno 'baviti' isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg).
Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; - BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), - BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), - BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), - BC4 (najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno). Postoji i 'ne-paraolimpijska' kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.