Novosti

29/10/2018

Mališani Dječjeg vrtića Pula i Rin Tin Tin posjetili ŽCGO Kaštijun

Polaznici skupine Zečići Dječjeg vrtića Pula i Delfini DV-SI „ Rin Tin Tin“ Pula – Pola nastavljaju s projektom „Kako istražuju djeca“ koristeći resurse u lokalnoj zajednici te je u sklopu projekta organiziran edukativni posjet Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun d.o.o. Pula. Djeci je na prihvatljiv način pojašnjeno što je Centar i kako funkcionira sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji, a uz pomoć djelatnika Kaštijuna pripremljeni su razni materijali za dječje aktivnosti i radionice.

U vrtićima su djeca pripremljena za posjet koji je bio prilagođen djeci predškolske dobi, a sve kako bi se djeci pobliže ponovila važnost razvoja svijesti o odvojenom prikupljanju korisnih sirovina iz otpada, o recikliranju čime se dobiva dodatna vrijednost te otpad postaje nova sirovina, odnosno dobiva novi život. Djeca su dočekana s pripremljenim elementima, a sve s ciljem edukativnog boravka na otvorenom ali i u laboratoriju gdje su djeca imala mogućnost istraživati, promatrati ali i samostalno isprobavati i naučiti kako se otpadna voda čisti, filtrira i ponovno koristi za zalijevanje cvijeća i travnjaka, pranje kamiona i drugo. Učenje kroz igru je od iznimne važnosti za dijete predškolske dobi,  te su provedene aktivnosti bile zaista veliki poticaj upravo za iskustveno učenje.

Radionice i aktivnosti na otvorenom su bile raznovrsne: od oslikavanja, crtanja, igre „ Recikliraj me“, nogometa na igralištu gdje su golovi napravljeni od već korištenog materijala, imitativne igre u kućicama koje su djelatnici Kaštijuna napravili od kartona i ostalih već korištenih materijala. Zabavno je bilo snimiti fotografiju na kojoj su djeca svojim tijelima formirala oblik srca pod motom „Zeleno srce Istre“. U laboratoriju je djeci pokazano niz eksperimenata na temu „Očistimo vodu“  u kojima su i sama aktivno sudjelovala.

Cjelovito osmišljen posjet opravdao je aktivnosti u projektu „Kako istražuju djeca“, jer su djeca skupina Zečići i Delfini, prve vrtićke skupine koje su uz igru učile o razvrstavanju i recikliranju.

Važnost edukacije od najranije dobi pridonijet će podizanju svijesti od malih nogau o odgovornosti za naš okoliš o kojem smo se dužni brinuti svi zajedno. Interakcijom predškolske ustanove s lokalnom zajednicom pomažemo djecu učiti kako odgovorno pristupiti okolišu da bi mogli nastavili uživati u blagodatima prirode i njezinih resursa.