Novosti

31/10/2018

Deseta godišnjica Kina Valli

Pulsko kino, smješteno u samom centru grada,jučer je prosalvilo 10 godina od obnavljanja , naime 2008. godine, nakon višemjesečne adaptacije jedinog pulskog kina i povodom 55. Pulskog filmskog festivala otvorena je nova suvremena dvorana.

 Zgrada kina, veliku je društvenu ulogu imala od samih početka 20. stoljeća i zadržala je taj status i dan danas, što potvrđuje odlična posjećenost proteklih u 10 godina – 783.519 posjetitelja, odnosno statistički, kao da je svakoga dana posljednjih deset godina jedna dvorana u potpunosti ispunjena. Od skromnih početaka, entuzijazmom i kvalitetnim filmskim kao i popratnim programima, Kino Valli profiliralo se u zabavno, kulturno i edukativno ishodište sa filmskim, izložbenim i glazbenim programima, ali i programima nastalih u vlastitoj režiji, poput Filma u školi i Matineja za umirovljenike, te nizom gostujućih festivalskih programa i projekata u suradnji sa brojnim udrugama.

U ime Grada Pule svečanost je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci,  koja je prigodnim govorom pozdravila prisutne naglasivši kako , Kino Valli nije samo Kino već mjesto okupljanja, kako najmlađih tako i onih starijih, kino s dušom.

„Tu se održavaju edukacije i rođendani,  matineje za umirovljenika ali  i programi ustanova i udruga, i naravno dio Pulskog filmskog festivala, stoga danas slavimo 10 godina Kina, 10 lijepih godina okupljanja, druženja, stvaranja znanja, prijateljstava, ljubavi i mnogo toga što krije ovaj prostor, čaroban i svima nam drag.“ dodala je Puh Belci.

Ravnateljica JU Pula Film Festivala Gordana Restović iskoristila je priliku zahvaliti svima koji su dio proslave i dio svakodnevnice kina i najavila još puno dobrih programa i filmova.

Raznolik filmski program započeo je 30. listopada Matinejom za umirovljenike, dok se jučer predstavio prvi hrvatski prijevod biografijeAlida Valli: Oči, krik.

Kino Valli je član međunarodnih filmskih organizacija Europa Cinemas, CICAE i Europske federacije filmova za djecu – ECFA.