Novosti

13/11/2018

Dolcevita: Grad Pula sufinancira i do 80 posto obnove gradskih pročelja

Na portalu gradonačelnik.hr objavljen je intervju s pročelnikom Ureda Grada i direktorom Castrum Pula 97 d.o.o. Aleksandrom Matićem kojega prenosimo u cijelosti:

" Kroz projekt obnove pročelja 'Dolcevita' Grad Pula je u proteklih deset godina uložio oko četiri milijuna kuna u sufinanciranje obnove pročelja 57 građevina, a kontinuirano se uređuju i gradski trgovi i ulice, te zelene površine. Uz to što kroz uređenje pročelja doprinosi vizuri tri tisuće godina staroga grada, Grad Pula kroz njega omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u građevinskom sektoru. Pa je tako samo Castrum Pula 97 3.o.o., gradsko poduzeće za upravljanje i održavanje zgradama u posljednjih pet godina udvostručio broj djelatnika (sa 13 na 28) zbog sve većeg obima poslovanja vezanih za redovno i investicijskog održavanja zgrada sa kojima imaju sklopljene ugovore o upravljanju.

'Pula je grad bogate povijesne i spomeničke baštine, čija stara jezgra obiluje vrijednim građevinama koje određuju sliku našeg Grada. Premda je uređenje pročelja prvenstveno obaveza vlasnika zgrade, svjesni smo kako ona predstavljaju lice grada te je nužno njihovo održavanje u očuvanju cjelokupne vizure užeg gradskog središta. Zato Grad Pula provodi projekt Dolcevita kroz koji, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri. Uređenje starogradske jezgre jedan je od najvažnijih projekata Grada Pule, a osim pročelja, Grad kontinuirano uređuju glavne gradske trgove i ulice te zelene površine i to isključivo iz gradskog proračuna. Dolcevita je na snazi gotovo cijelo desetljeće i do sada je zahvaljujući takvom modelu sufinanciranja Grad uložio oko 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava u uređenje pročelja i krovova građevina. Građani prepoznaju važnost ovog projekta za cjelokupnu sliku Grada te kontinuirano zaprimamo nove prijave za obnovu što nas motivira da nastavimo s provedbom ovog vrijednog projekta i u godinama koje slijede', naglašava Matić.

Kako funkcionira sufinanciranje obnove pročelja kroz projekt Dolcevita?

- Prije svega treba pojasniti moguće načine sufinaciranja od strane Grada. Jedan od njih je spomenička renta putem koje je moguće ostvariti financiranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi. Sufinanciranje obnove pročelja omogućeno je i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade, a s namjerom stvaranja ljepše slike Grada sufinancira se i uklanjanje grafita. Svjesni činjenice kako obnova građevina iziskuje značajna sredstva, kod onih građevina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana svojim sugrađanima izlazi u susret i kroz sufinanciranje obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve i to do sedam godina unaprijed.

 

Možete li pobliže pojasniti u kojoj mjeri uređenje pročelja može biti sufinancirano iz Dolcevite?

- Uzmemo li u obzir raspoložive načine sufinanciranja, Grad može sudjelovati u obnovi pročelja s učešćem i do 80 posto ukupne vrijednosti investicije uređenja građevine.

Treba reći da Dolcevita obuhvaća zonu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Unutar nje nalazi se i Zona prioriteta, nazovimo je srce grada, omeđena najznačajnijim kulturnim spomenicima -Arenom, Zlatnim vratima, Trgom Forum, pulskom Katedralom, Dvojnim vratima, Herkulovim vratima te ulicama glavnog pravaca prema gradskoj tržnici i zgradi Tržnice sagrađene u vrijeme Austro-ugarske monarhije i koja predstavlja tradicionalno mjesto okupljanja generacija Puljana. Za građevine smještene u zoni zaštićene kulturno-povijesne cjeline izDolcevite je moguće osigurati do 133 tisuća kuna, odnosno 178 tisuća kuna za Zonu prioriteta.

No osim putem projekta Dolcevita, građani mogu aplicirati za dodatna sredstva za obnovu pročelja, primjerice putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čime imaju priliku velik dio ukupnih troškova investicije podmiriti upravo iz javnih izvora. Dodatan motivirajući faktor prilikom donošenja odluke o obnovi svakako su i značajne uštede koje energetska obnova zgrada donosi njihovim suvlasnicima, naglašava Matić.

Što je sve obnovljeno putem projekta Dolcevita? Možete li izdvojiti neke značajnije građevine koje su sufinancirane od strane Grada?

- Projektom Dolcevita je do sada sufinancirana obnova ukupno 57 građevina, od čega 36 na području kulturno-povijesnog područja grada. Jedna od istaknutijih građevina, u čiju se obnovu financijski uključila i Turistička zajednica Grada Pule je zgrada u samom centru grada na adresi Giardini 14. preko puta najfrekventnije gradske pješačke zone. Tu je i zgrada na Kapitolinskom trgu 5, smještena iza Komunalne palače, dok je ispred Palače i Augustovog hrama obnovljeno pročelje zgrade Forum 11, posebno značajno za dodatnu valorizaciju glavnog gradskog trga Foruma na kojemu se održavaju brojne manifestacije i nezaobilazan je na turističkoj karti Pule. Iako sam naveo pojedine zgrade zaista je teško izdvojiti ih jer sve u konačnici imaju veliku vrijednost u odnosu i na zaštićenu cjelinu u kojoj se nalaze. Treba napomenuti kako Dolcevita predstavlja model sufinanciranje obnove pročelja Grada Pule koji uključuje sve upravitelje zgrada u Gradu Puli.

Za kraj da priču dovedemo i do razina od značaja za sve gradove u Hrvatskoj, a riječ je o zakonskoj regulativi koja uređuje ova pitanja. Kako tu stoje stvari?

- Drago mi je da ste postavili ovo pitanje. Smatram da uvijek ima mjesta dodatnom napretku pa tako i kroz zakonsku regulativu, odnosno kroz donošenje Zakona o stanovanju, upravljanju i održavanju stambenih zgrada. Ovime bi se pojasnile nedorečenosti iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te ukomponirale odredbe Uredbe o održavanju zgrada u novi Zakon, uz potrebne nadopune u cilju održivog razvoja stanovanja u urbanim područjima. Novi Zakon mora značajnije „uroniti“ u pitanje prava, obaveze i odgovornosti svih uključenih dionika, od suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja prema ostalim suvlasnicima i zajednici u kojoj živimo, obzirom da su održavane zgrade dio urbanog identiteta grada i javni interes koji ne smije biti zanemaren."