Novosti

22/11/2018

Edukacije “Coca Colina podrška mladima”

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula jučer su započele trodnevne radionice "Coca-Colina podrška mladima". Radionice su proizašle suradnjom Grada Pule i poduzeća Coca Cola HBC koje je na hrvatskom tržištu predvodnik u održivom i društveno odgovornom poslovanju. Besplatan obrazovni program usmjeren je na usvajanje poslovnih i životnih znanja te vještine koje se traže na tržištu rada, a većinom su u nedovoljnoj mjeri zastupljeni u postojećim formalnim obrazovnim programima. Trodnevne radionice obuhvaćaju i poslovne vještine, odnosno teme kao što su poslovno planiranje, financijska pismenost, upravljanje vremenom te prodajne i pregovaračke vještine, a vodit će ih šest iskusnih predavača. Program također razvija samopouzdanje mladih te potiće stvaranje dugotrajnih odnosa među polaznicima.

Program se u Hrvatskoj provoditi u suradnji s partnerom Grupom Selectio, vodećom grupacijom specijaliziranom za savjetovanje o ljudskim potencijalima i potrazi za kadrovima,  koja je u programu zadužena za radionice iz područja razvoja životnih vještina.

Jučer je polaznicima Ana Frlan Bajer, zaposlenica grupe Selecti, u sklopu radionice za unapređenje životnih vještina održala predavanje o samorazvoju i radu na sebi, interakciji i umrežavanju, davanju i primanju povratnih informacija te komunikacijskim vještinama u sklopu kojih su dobiti praktične i konkretne savjete vezane uz pisanje životopisa i predstavljanja na razgovoru za posao.

Danas mladi imaju mogućnost usvojiti vještine iz područja financijske pismenosti koje će sudionicima predavati Melita Cita, profesorica sa Veleučilišta VERN. Po završetku modula Financijska pismenost, na red dolazi modul Upravljanje projektima gdje će polaznicima Vesna Vrga Perović, nezavisna savjetnica na području
upravljanja projektima, kroz praktične vježbe prenijeti ključna znanja i vještine za razvoj vlastitih projekata.

Zadnji dan edukacije posvećen je pisanju poslovnih plana pod mentorstvom Vesne Kezdrof i Marije Vurnek, a program radionica će završiti s predavanjem o prodajnim i pregovaračkim vještinama kroz koje će ih provesti Romeo Jerčić, direktor konzultatntske tvrtke Develor iz Zagreba.

Coca-Colina podrška mladima“ društveno je odgovorni projekt koji je Coca-Cola HBC Hrvatska pokrenula u cilju povećanja zapošljivosti mladih ljudi koji su završili školovanje, ali su još nezaposleni. Provedbom toga projekta Coca-Cola HBC Hrvatska želi pridonijeti rješavanju problema visoke nezaposlenosti mladih, a osim u Hrvatskoj program se provoditi i u drugim članicama skupine Coca-Cola HBC. Potporu su provedbi projekta u 2018. godini dali Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Hrvatska udruga poslodavaca.
Grad Pula prepoznao je važnost edukacija za mlade koje su im neophodne za stjecanje dodatnih vještina, znanja i kompetencija. Na takav način mladi postaju konkurentniji na tržištu rada  i razvijaju vještine za sudjelovanje u procesu donošenja odluka, što je i jedan od ključnih strateških ciljeva Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2018.-2020.