Novosti

03/12/2018

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

 

Danas je u Središnjoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom pod tradicionalnim imenom "Čaj s Gradonačelnikom".

Forum je predstavila Snježana Raić, predsjednica Istarskog Foruma udruga osoba s invaliditetom, a posebni gosti događaja bili su dogradonačelnica Elena Puh Belci i istarski župan Valter Flego.

„Vrlo je pohvalno da ste se svi Vi kao udruge udružili u jednu, u Forum, pritom ne stavljajući ničije potrebe iznad ili ispod drugih, tuđih potreba, upravo to je Vaše zajedništvo, Vaša kvaliteta, a naša vrijednost. Veseli me Vaš radi, veseli me što Grad i Udruge lijepo funkcioniraju, a najviše me od svega veseli to što kroz nekoliko dana otvaramo gradski bazen, namijenjen svim građanima ovoga grada, namijenjen i osobama s posebnim potrebama, i što će to doprinijeti još većoj razini kvalitete života u gradu. Grad je partner u Vašim aktivnostima i Vašem radu, stoga samo hrabro naprijed i budite aktivni kao i do sada“, zaključila je Puh Belci.

Na obilježavanju ovog važnog dana za sve osobe s invaliditetom predstavljen je rad svake udruge zasebno za proteklu godinu.

Događaj je održan u organizaciji Istarskog Foruma udruga osoba s invaliditetom kojeg čine devet županijskih udruga: Društvo distrofičara Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga slijepih IŽ, Udruga slabovidnih IŽ, Udruga gluhih i nagluhih IŽ, Udruga djece s oštećenjem sluha IŽ, Udruga za autizam IŽ, Udruga paraplegičara i tetraplegičara IŽ i Udruga slabovidnih IŽ .

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

IFUOSI je dobrovoljna inicijativa udruga civilnog društva, osnovana 2011. godine, koja okuplja, brine i skrbi o osobama s invaliditetom s područja Istarske županije, radi ostvarivanja i usklađivanja svojih zajedničkih interesa.