Novosti

07/12/2018

Projekt Pula Pet Plus primjer je dobre prakse

Projekt Pula Pet Plus prošle je godine proglašen najboljim projektom preventive i sigurnosti u lokalnoj zajednici od strane Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost. Njega je jučer u Zagrebu, u sklopu 12. Konferencije Hrvatski dani sigurnosti, dio kojeg je i III. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti pod temom Dani prevencije kriminaliteta 2018., prezentirala zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci. „Izuzetno nam je dragao što je projekt Pula Pet Plus, odnosno kampanja dugoročnog karaktera, pokrenuta kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta, prepoznata i služi kao kvalitetan primjer ugrađen u urbano tkivo grada“, istaknula je Puh Belci te dodala kako pokazatelji jasno potvrđuju pozitivne učinke kampanje. Naime, do sada je u zajedničkim edukativno-preventivnim akcijama komunalnih redara i djelatnika Policijske postaje Pula, kojima je prvenstveni cilj vlasnike pasa upoznati sa zakonskim odredbama koje moraju poštivati, kontrolirano 380 osoba i već je u prvoj godini od pokretanja projekta bilo upola manji broj prekršajnih naloga (10 PN u 2017. godini) što jasno govori u prilog utjecaja na svijest građana. Uz Elenu Puh Belci na Forumu je prisustvovao i Vjekoslav Vukšić načelnik Policijske postaje Pula.

Na III. Zagrebačkom forumu urbane sigurnosti sudjelovali su brojni župani, gradonačelnici, načelnici te stručnjaci za sigurnost koji rade u lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi.

Uvodno je Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke naglasio kako je partnerstvo za sigurnost, što i jest noseća tema Hrvatskih dana sigurnosti, najvažnija karika pomoću koje se mogu smanjiti kaznena djela u urbanim prostorima.

Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a, koji je moderirao panel diskusijom „Sigurnost Grada Zagreba – jučer, danas, sutra“, naglasio je kako građani na razini svojih gradskih četvrti precizno navode koja su im područja i zone ili oblici ponašanja problematični za sigurnost, pa bi se shodno tome bolje mogla aktivirati vijeća za prevenciju koja postoje po gradskim četvrtima.

Na Forumu su iznijeti podaci istraživanja percepcije sigurnosti provedenog u Zagrebu, raspravljalo se o temi terorizam, prezentirani su rezultati suradnje PU Splitsko-dalmatinske sa Županijskom gospodarskom komorom Split na prevenciji imovinskog kriminaliteta, prezentiran je projekt Dan bez mobitela u prometu, smart parking,  uvođenje defibrilatora u javne garaže Zagrebparkinga, nove tehnologije kao dobri alati sigurnih gradova i ostalo.

Sigurnost života u zajednici nije samo stvar institucija ili policije, nego je to pitanje odgovornosti svih koji u zajednici žive, naglasio je i u uvodu Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a i dodao kako taj stav valja graditi stalno, jer će on polučiti i bolju uključenosti građana kao pojedinaca u pitanja koja se tiču sigurnosti njih kao pojedinaca i njihovih obitelji, ali i sigurnosti cijele zajednice.