Novosti

13/12/2018

Otkriven datum 7. Visualia Festivala

Na konferenciji za medije u prostorijama TZ Pula otkriven je datum sedmog izdanja pulskog festivala Visualia koji će se održati od 19. do 21. rujna 2019. godine.

Visualia Festival je prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja svu čaroliju i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti. Sastavni je dio kulturnih manifestacija grada Pule koju provodi i organizira Udruga Sonitus u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule te brojnim partnerima.

Sedma godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala multipliciranih na razvoj konkurentnosti i jačanju prepoznatljivog destinacijskog imidža kod kojeg se Pulu nastoji prezentirati kao ''Gradom svjetla''. Festival u svoja tri dana održavanja okuplja preko 15 tisuća posjetitelja koji podržavaju ovakvu vrstu događanja i zbog toga se nastavlja graditi tradicija održivog prezentiranja modernih radova koji kroz drugačije okvire i prostore posjetiteljima pružaju nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Predstavnicima medija danas su se obratili Jasmina Nina Kamber, pročelnica za kulturu Grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule te Marko Bolković, direktor Visualia Festivala i predsjednik Udruge Sonitus.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule izrazila je ponos na vidljivi napredak u produkciji i organizaciji, sada već tradicionalnog, Visualia Festivala te naglasila kako joj je zadovoljstvo biti dijelom tog procesa od samih početaka. ''Bez obzira na otkazivanje pojedinih većih manifestacija u rujnu 2018. godine nije zabilježen pad u turističkoj posjećenosti. Štoviše, nadoknađen je gubitak što je dokazalo da Visualia Festival iz godine u godinu privlači sve više turističkih posjetitelja.'' istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj.

Novinarima se obratila i pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber izjavivši kako je, između ostalog, i ova konferencija te prilično rano najavljivanje datuma slijedećeg festivalskog izdanja jedan od pokazatelja ozbiljnosti i stupnja profesionalnosti u organizaciji i strateškom planiranju organizacijskog tima. Nastavno na to, pročelnica je istaknula da je upravo to jedan od razloga zbog kojih grad Pula podržava i ostvaruje uspješnu, dugogodišnju, suradnju s Visualia Festivalom.

Marko Bolković, direktor Visualia Festivala, izrazio je zadovoljstvo što može objaviti ''novopečeno'' partnerstvo s ILA-om (International Light Association), internacionalnom organizacijom koja u svojim redovima okuplja znanstvenike iz svih dijelova svijeta te se bavi proučavanjem i istraživanjem svjetla sa znanstvenog aspekta. Također, organizacija broji i mnoge audiovizualne umjetnike s kojima se trenutno radi na programskoj poveznici kroz umjetničko izlaganje na nadolazećem festivalskom izdanju. Tristotinjak članova ILA organizacije (https://www.international-light-association.org/) svoju će konferenciju u 2019. godini održati u Puli za vrijeme trajanje festivala te na taj način uveličati sedmo izdanje Visualia Festivala.

Osim datuma, Marko Bolković, najavio je objavljivanje dva otvorena natječaja tijekom veljače 2019. godine, za domaće i inozemne umjetnike, u kategorijama 2D/3D video mappinga i audiovizualnih instalacija. Svi detalji biti će objavljeni na mrežnim stranicama festivala.

Predstavljen je i ovogodišnji vizualni identitet, koji je već tradicionalno, osmislio i kreirao Jean Sambolec, 3D umjetnik s dugogodišnjim iskustvom u 3D vizualizaciji, dizajnu i animaciji. Kružnice su od 2015. godine sastavni dio vizualnog identiteta, no ove godine one su provučene kroz sve boje vidljivog dijela spektra.

Za kraj, prezentiran je video s potpisom MedVid produkcije koji nas je podsjetio na ovogodišnje izdanje i probudio osjećaj iščekivanja nadolazećeg 7.Visualia Festivala.