Novosti

17/12/2018

Betlehemsko svijetlo stiglo u Pulu

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek danas je ispred Komunalne palače preuzeo Betlehemsko svijetlo od članova Odreda izviđača „Istra“ i „Pomorac-Uljanik“ predvođenih starješinom Odreda izviđača „Istra “ , Mladenom Perčićem.

Nakon primopredaje svijetla zamjenik gradonačelnika Robert Cvek primio je izviđače u Gradskoj vijećnici da im se osobno zahvali na ovoj tradiciji koju njeguju iz godine u godinu noseći u Pulu  svijetlo mira, spokoja i simbola dobre volje koji se ovim činom širi.

Betlehemsko svjetlo, koje predstavlja simbol mira i Božića, iz Zagreba u Pulu donijeli su, kao i svake godine,  istarskih izviđača. Tradicija je to koju Savez izviđača Hrvatske provodi od 1992. godine, a koja ima za cilj širiti pozitivne vrijednosti ljubavi i zajedništva. Naime, svake godine prije Božića jedno dijete iz Austrije odlazi u Betlehem, pali Betlehemsko svjetlo u Spilji Isusova rođenja i donosi ga u Beč. U Beču se okupljaju izviđači iz cijelog Svijeta koji potom svjetlo prenose u svoje države, gradove, crkve, bolnice i domove.

Betlehemsko svjetlo bit će izloženo u predvorju palače sve do Badnjaka kada će biti preneseno u pulsku Katedralu, gdje će građani moći doći zapaliti svijeće i prenijeti blagoslovljen plamen u svoje domove.