Novosti

30/01/2019

Održan stručni skup o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

U Puli je jučer održan 16. Državni skup Poučavanje i učenje o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti. U ime Grada Pule skupu je nazočila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović koja je sudionicima skupa, istaknutim uzvanicima, profesorima i akademicima zaželjela dobrodošlicu u Puli. "Kroz zajedničko sjećanje i poučavanje novih generacija učenika na opasnosti i zla koje vrebaju iza fašizma i nacizma te svih politika rasne, nacionalne i vjerske netrpeljivosti, stvaramo preduvjete za čuvanje onoga što nam je najvrjednije: našeg suživota i zajedničkog prosperiteta." - kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Sudionicima su se pozdravnim govorima obratili i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava skup, te ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, kao i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, direktor Mémoriala de la Shoah iz Pariza Jacques Fredj, te predstavnici Istarske županije. U pozdravnom pismu koje je poslala sudionicima skupa, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da holokaust pripada najsramnijoj stranici ljudske povijesti, na opomenu svima.

Organizator stručnog skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Yad Vashemom iz Izraela te Memorialom de la Shoah iz Francuske. Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranih jezika, a u radu stručnog skupa sudjelovat će stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.