Novosti

30/01/2019

Romeo i Julija večeras premijerno u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula

Predstava Romeo i Julija prema tekstu Williama Shakespearea, nastala u produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Općinskog regionalnog kazališta Kozani iz Grčke, bit će večeras premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu u 20 sati, a tim je povodom redatelja i glumački ansambl primila zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

 „Želim vam prije svega lijep i ugodan boravak u našoj drevnoj Puli koja je oduvijek bila izvrsna pozornica za kazališne spektakle. Drago mi je da je došlo do ove suradnje za koju vjerujem da će se nastaviti i u budućnosti. Također vjerujem da će i pulska publika večeras uživati u bezvremenskoj priči o ljubavi“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Redatelj i umjetnički direktor kazališta Kozani Lefteris Giovanidis izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s pulskim kazalištem te je dodao kako je svaka prepreka može ujedno biti i most koji povezuje. „Upravo na tome počiva i temelj je ove predstave jer kultura je ta koja spaja ljude“, kazao je redatelj.    

Ravnateljica Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić kazala je ovo prva suradnja jednog hrvatskog i grčkog kazališta. Projekt se pripremao četiri mjeseca te je imao premijeru u Grčkoj u Kozaniju nakon čega se predstava nastavila prikazivati po Grčkoj i pobrala odlične kritike. U predstavi govore hrvatski i grčki, a međusobno glumci komuniciraju na engleskom jeziku. Kazalište Kozani surađuje s eminentnim grčkim umjetnicima, dobilo je mnoga važna priznanja te sudjelovalo na najvećim festivalima u zemlji (Festival u Epidauru, izvedbe u Odeonu Herod Atticus) s dramama glasovitih svjetskih autora (Shakespearea, Aristofana, Sofokla, Eshila), a zahvaljujući svojim aktivnostima i djelovanju, nametnulo se kao jedno od trenutno najjačih državnih kazališta u Grčkoj.

U grčkom ansamblu predvođenim redateljem i umjetničkim direktorom kazališta Lefterisom Giovanidisom, nalaze se i trojica mladih hrvatskih glumaca, koji predstavljaju u koprodukciji INK Pulu i to su Deni Sanković, Dominik Bajo i Petar Cvirn kojem je pripala čast da igra Romea uz grčku glumicu Ilektru Fragkiadaki koja igra Juliju.

Pulska premijera predstave Romeo i Julija je večeras u 20,00 sati na velikoj sceni,a reprize su na rasporedu 31. siječnja i 2. veljače.