Novosti

22/02/2019

Predavanje Ive Goldsteina i predstavljanje “Jasenovca” u Puli

U četvrtak 28. veljače 2019. u 12 sati Ivo Goldstein održat će predavanje u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučišta Jurja Dobrile u Puli (Ivana Matetića Ronjgova 1).
U 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca Arheološkog muzeja Istre (De Villeov uspon 8) bit će predstavljena njegova knjiga Jasenovac. Uz Ivu Goldsteina o knjizi će govoriti Ivo Pejaković i Seid Serdarević.
Jasenovac Ive Goldsteina je prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata. Utemeljena je na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namjera i politikantskih motiva. No znanstvena objektivnost ne može i ne smije dokinuti moralni stav autora, niti može – osobito kada je riječ o strahotnom nacifašističkom nasrtaju koji je čovječanstvo doživjelo u Drugom svjetskom ratu – dokinuti empatiju prema žrtvama tog nasrtaja. Utoliko Jasenovac nije samo fenomenologija nepojmljivih ljudskih patnji i posrnuća, nego i primjer harmonične uravnoteženosti znanstvenih i moralnih imperativa.