Novosti

01/03/2019

Otvorena izložba ‘‘Dvije prapovijesne riznice Portugala - Côa i Lagar Velho’’

U pulskoj galeriji C8 otvorena je danas zanimljiva izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu  ''Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho''. Izložbeni projekt ''Dvije prapovijesne riznice Portugala'' prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Uz ravnatelja Arheološkoj muzeja Istre Darka Komša i ravnatelja Arheološkog muzeja Zagreb Sanjina Mihelića, otvorenju izložbe prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, a izložbu je otvorio veleposlanik Portugala u RH Jorge Manuel da Silva Lopes.

Tom je prigodom zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci izrazila zadovolsjtvo što Pula ima priliku ugostiti vrijednu izložbu koja će svim posjetiteljima dodatno približiti prirodne ljepote Portugala i bogatu arheološku ostavštinu.  

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velhoprikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Izložba kroz fotografije i audio-vizualni materijal donosi prikaz njegovog otkrića te povijest ovog važnog nalazišta. Rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi su studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnostiprikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama.

Izložba će se moći pogledati svakoga dana do 12. svibnja, a ulaz je.