Novosti

04/03/2019

Potvrđena dugogodišnja dobra suradnja Grada Pule i Zajednice Talijana

U prostorijama Zajednice Talijana u Puli zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić susreli su se s predstavnicima Zajednice Talijana s kojima je među ostalim razgovarala o pitanju dvojezičnosti, Statuta Grada Pule te općenito upotrebe talijanskog jezika u pulskoj Gradskoj upravi.

Susretu, kojeg je inicirala predsjednica Skupštine Zajednice Talijana, Tamara Brussich, prisustvovali su i predsjednik Vijeća za talijansku nacionalnu zajednicu Ervino Quarantotto, gradski vijećnik i član Skupštine pulske Zajednice Talijana Ardemio Zimolo te vijećnik Skupštine pulske Zajednice talijana i član Vijeća za Talijansku nacionalnu zajednicu Argeo Zimolo.

Na Skupštini pulske Zajednice Talijana održanoj u prosincu prošle godine, predložen je i jednoglasno usvojen prijedlog da se pripadnici talijanske nacionalne zajednice na čelnim mjestima u Gradu i samoj zajednici okupe u Zajednici te rasprave o stanju dvojezičnosti i pravima talijanske nacionalne zajednicu u Gradu Puli.

Na samom početku, predsjednica Skupštine Tamara Brussich zahvalila se na odazivu te je pozdravila prisutne naglasivši da je poziv za ovaj susret odaslan svim članovima Skupštine na zadnjoj sjednici održanoj u ponedjeljak 25. veljače 2019. Naglasila je važnost zajedništva i dodala kako u trenutnom mandatu 2017.-2021., Talijanska nacionalna zajednica među svojim predstavnicima u Gradskom Vijeću ima predsjednika vijeća te dva vijećnika, odnosno vijećnicu kao i zamjenicu gradonačelnika što je ocijenila izuzetno važnim obzirom je time dokazano da se odlučno poštuju prava autohtone talijanske zajednice.

Predsjednik Zajednice Talijana Pule Fabrizio Radin precizirao je i dao obrazloženje odredbi Statuta koje se odnose na prava Talijanske nacionalne zajednice kao autohtone. „Statut je bazični dokument čije odredbe treba poznavati i interpretirati pravilno. Tek poznavajući odredbe možemo govoriti o poštivanju ili nepoštivanju Statuta i same dvojezičnosti“, naglasio je Radin. Činjenica je, nastavio je, da se dvojezičnost u Gradskoj Upravi i njezinim tijelima poštuje u cijelosti. Dodao je da Statut jasno definira obvezu Gradske Uprave dok se ne odnosi na trgovačka društva i ustanove koji ipak, neovisno o Statutu djelomično provode isti. Dodatnu pažnju potrebno je uložiti u revidiranje stanja u Stradariju odnosno tabelama s nazivima trgova i ulica na što je upozorio i predsjednik Vijeća talijanske nacionalne zajednice Ervino Quarantoto koje se sa Radinom složio s prijedlogom da se iste i isprave, odnosno budu ravnopravne u vizualnom smislu.

Radin je upozorio na činjenicu da je talijanski jezik u svojstvu nastavnog predmeta u Osnovnim i srednjim školama s nastavom na hrvatskom jeziku zapostavljen, te će biti potrebno iznaći optimalan model ponovnog sustavnog učenja radi boljeg poznavanja talijanskog jezika i kulture  ali i zbog jačanja Sveučilišnog studija talijanskog jezika i književnosti te razredne nastave i predškolskog odgoja pri Sveučilištu Jurja Dobrile.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić predložio da se susreti u Zajednici nastave redovno održavati jer smatra da je potrebno i važno razgovarati i osigurati praćenje aktivnosti u skladu sa zaključcima. Isto tako, zadovoljan je aktivnostima  prevođenja službenih akata Grada Pule. Vijećnik Zimolo govorio je ravnopravnoj uporabi talijanskog jezika na sjednicama Gradskog vijeća i dodao kako ne postoji potreba kod niti jednog vijećnika za prevodiocem, što ukazuje na međusobno razumijevanje i poštovanje.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci izrazila je zadovoljstvo suradnjom sa samom Zajednicom ali i dječjim vrtićem te osnovnom školom koje provode program na talijanskom jeziku. Istaknula je i važnost razgovora i pravilne interpretacije Statuta koji se poštuje te dijeli stav Zajednice da je potrebno povećati vidljivost talijanskog jezika u tiskanim materijalima za građane.

Predložila je i izradu internog dokumenta koji će osigurati provođenje Statuta unutar Gradske Uprave i njezinih tijela. „Zasigurno će se uložiti dobra volja i provoditi dobra praksa i iznad propisanih Statutarnih odredbi što se tiče Ustanova i trgovačkih društava kao što se već sada djelomično i primjenjuje kao npr. u programskim letcima Istarskog narodnog kazališta, Pulskog filmskog festivala i drugih“, kazala je Puh Belci.

Na kraju susreta prisutni su se složili kako se Statutarna prava poštuju u cijelosti, nadogradnja je potrebna, sustavno praćenje isto tako, a konstruktivnim razgovorom, sinergijom i obostranim uvažavanjem dostići će se željeni rezultati.