Novosti

03/05/2019

Kazališni utisak kroz objektiv Alojza Orela

U nedjelju, 5. svibnja, na Dan Grada Pule, u galeriji Vincent iz Kastva u 12.30 sati se otvara izložba "Kazališna fotografija Alojza Orela"

„Pula imala sreću što se u poslijeratno vrijeme u nju doselio Alojz Orel, u njoj je našao neiscrpnu inspiraciju, odlučio ostati i upravo zahvaljujući toj njegovoj velikoj zaljubljenosti u ovaj grad ovdje nastaju neke od njegovih ponajboljih fotografija, fotografija koje danas predstavljaju antologijska djela ne samo hrvatskog već i svjetskog stvaralaštva“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber na današnjoj konferenciji za medije u Istarskom narodnom kazalištu - gradskom kazalištu Pula na kojoj je najavljena izložba "Kazališna fotografija Alojza Orela" koja će se otvoriti u nedjelju, 5. svibnja 2019. godina na Dan Grada Pule. U galeriji Vincent iz Kastva (Istarsko narodno kazalište, Laginjina 5) izložbu će u 12.30 sati otvoriti gradonačelnik Pule Boris Miletić.

„Doprinos Alojza Orela u razvoju Pule je nemjerljiv te ga se i na ovaj način Pula prisjeća tijekom Dana Grada i odaje mu počast", dodala je Kamber.

O izložbi su, uz pročelniku Kamber, govorili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre g. Gracijano Kešac, kustosica Lana Skuljan Bilić, te ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić.

Izložba je nastala u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejem Istre te je ravnatelj Gracijano Kešac iskazao zadovoljstvo suradnjom ove dvije ustanove.

"Alojz Orel bio je fotograf koji je ostavio brojne uspomene na mnoga lica i predstave koje su postavljane na pozornici NK i INK Pula u periodu od 1949. do zatvaranja 1971.godine." izjavila je Jeromela Kaić te predstavila bogat program koji nas očekuje u svibnju u Istarskom narodnom kazalištu.

Za Narodno kazalište u Puli, a kasnije Istarsko narodno kazalište, Alojz Orel uhvatio je neprocjenjive trenutke scenske zbilje, te nam tako ostavio vrijedan trag na gotovo uništenu povijest kazališta u Puli u periodu 1949. do zatvaranja 1971. godine.

U ovoj godini, pojasnila je Jeromela Kaić, slavimo niz datuma koji su obilježili povijest modernog kazališta u Puli - 140 godina od postavljanja kamena temeljca za Politeamu Ciscutti u kojoj i danas djeluje kazalište, 70 godina od prve predstave na hrvatskom jeziku i početka rada Narodnog kazališta u Puli te 30 godina od otvaranja obnovljene zgrade.

Kustosica Lana Skuljan Bilić, koja je pripremila ovu izložbu, dugi niz godina radi na ostavštini Alojza Orela a umjetnički dio iste Grad Pula otkupio je upravo u godini obilježavanja 100-tog rođendana ovog velikana.

"Otkupljena djela biti će adekvatno pohranjena, stručno obrađena u Gradskoj zbirci umjetnina grada Pule te u narednom periodu prezentirana široj javnosti" izjavila je Kamber te pozvala sve da posjete izložbu u nedjelju ali i ostale programe povodom Dana Grada.