Novosti

21/05/2019

Predstavnica Saveza udruga Rojca Irena Boljunčić Gracin nova je predsjednica TEHA

Irena Boljunčić Gracin, predstavnica Saveza udruga Rojca, nova je predsjednica mreže europskih nezavisnih kulturnih centara Trans Europe Hales (TEH). Odluka o ovom velikom priznanju za Irenu Boljunčić Gracin i Društveni centar Rojc donesena je na 87. konferenciji TEH mreže održanoj proteklog vikenda u kulturnom centru Zentralwerk u Dresdenu. Boljunčić Gracin prva je žena predsjednica u povijesti TEH mreže i prva osoba koja je izabrana za predsjednicu s ovih prostora.

TEH je mreža nezavisnih kulturnih centara Europe osnovana 1983. godine. Okuplja multidisciplinarne, umjetničke i socijalno angažirane centre diljem Europe. Jedna je od najaktivnijih kulturnih mreža u Europi koja omogućuje aktivnu platformu razmjene, podrške i suradnje između članica te im pruža podršku za interkulturalne razmjene i razumijevanje i promicanje umjetničkih sloboda.

Većina članica su centri nastali bottom uppristupom i lokalnim inicijativama u prenamijenjenim zgradama (npr. industrijske, vojne zgrade) te su danas nosioci kulturnih, umjetničkih i društvenih promjena s važnim naglaskom na razvoj zajednica u kojima se nalaze.

TEH mreža okuplja ukupno 109 centara od kojih 77 ima status punopravnih članova, a DC Rojc jedini je punopravni član mreže iz Hrvatske. Mreža trenutno provodi niz velikih europskih projekata zajedno s raznim partnerima iz cijele Europe (sveučilišta, kulturne institucije, druge europske mreže itd.), a teme kojima se bavi su kulturno - društveni centri kao tvornice imaginacije, kulturni i kreativni prostori i gradovi - kodizajniramo naše gradove, kreativna ekonomija, društvene inovacije, poslovni kreativni modeli, društveni utjecaj kulturnih prostora i sl. Članicama mreže omogućuje niz programa poput organizacijskog razvoja, umjetničke edukacijske platforme, urban labs, start up programe za novonastajuće centre itd.

DC Rojc član je mreže od 2013. godine, a 2015. godine Irena Boljunčić Gracin kao predstavnica Rojca ulazi u Upravni odbor mreže.

Irena Boljunčić Gracin dugogodišnji je djelatnik u nezavisnom kulturnom sektoru te je vodila Savez udruga Rojca od 2013.- 2017. godine koji je u svibnju 2017. godine bio domaćin 83. TEH konferencije.

Posljednje dvije godine Irena Boljunčić Gracin provodi Start up program TEH mreže - razvojni program za novonastajuće kulturno društvene centre na području jugoistočne Europe, Ukrajine i Bjelorusije te se bavi modelima razvoja kulturnih i kreativnih prostora, umrežavanjem i njihovim značajem za razvoj društva u cjelini. Na njenu inicijativu prošle godine u Beogradu osnovana je TEH Balkan mreža koju uz Rojc iz Hrvatske čine i centri iz Rumunjske, Grčke, Srbije, Makedonije i Kosova.