Novosti

06/06/2019

Pula dobiva novu atrakciju: Sutra se i službeno otvara Verudela Art Park

Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica Grada Pule, u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude Pule trajnim vrijednostima iz domene suvremene likovne umjetnosti, u suradnji s više partnera i osam umjetnika, realizirali su uređenje sasvim novog,  interaktivnog prostora pod nazivom Verudela Art Park koji će se sutra i službeno otvoriti s početkom u 20,30. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen cjelokupni projekt koji se nalazi na prostoru iznad plaže Ambrela.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić tom je prigodom zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu te je izrazio zadovoljstvo što je na ovaj način jedan javni prostor sačuvan i usmjeren prema građanima. „Umjetnici su dali dio sebe i svojim radom dugoročno obilježili ovaj park i zbilja sam sretan što u gradu imamo kreativne ljude koji svojim radom oplemenjuju prostor u kojem živimo. Hvala svim umjetnicima i partnerima i hvala Arena Hosplitality grupi na dugogodišnjoj suradnji“, istaknuo je gradonačelnik.

Direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je kako Pula dobiva novu atrakciju na 5.500 m2 za sve uzraste, zajedno s prostorima za igru, šetnju i odmor, dok će ljubitelji umjetnosti moći uživati u raznim djelima afirmiranih kipara. Izgradnju Verudela Art Parka pohvalio je i izvršni direktor Arena Hospitality Group Reli Slonim

Za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta odabran je tim predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner kojeg čini osam umjetnika: Eros Čakić, Gualtiero i Simone Mocenni, Robert Pauletta, Vedran Šilipetar, Roberta Weissman Nagy, Bojan Šumonja i Siniša Majkus,

Sedam skulptura, svaka na svojoj poziciji, povezuju mekane kontinuirane prostorne linije od cor-ten čelika. Prostorne linije prate denivelaciju terasasto postavljenog terena, oblikuju usjeke i nasipe, približavaju se i udaljavaju jedna od druge stvarajući tako prostorne napetosti, te formiraju krajolik za pozicioniranje pojedinih skulptura.

Planiranim uređenjem art parka osigurava se pješački pristup iz svih smjerova, s naglaskom na glavni ulaz u park sa parkirališta gdje je i najveća visinska razlika prema parku koja se svladava jačim potezom stepenica uz cor-ten liniju. Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacije ali i teme parka „putovanja“, što je osmislio dizajner Željko Burić, Fabrika d.o.o. Cjelokupnu rasvjetu parka i skulptura projektirao je poznati pulski dizajner svijetla Dean Skira sa svojim timom, a vizualni identitet parka dizajnirali su dizajneri studija Rašić + Vrabec.

Utemeljitelji parka su kao što je već navedeno su Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica grada Pule, a partneri na projektu su Zagrebačka banka d.d., Skira d.o.o., Vintijan d.o.o., Kamen Pazin, Urbis d.o.o.