Novosti

10/06/2019

Verudela Art park nova je atrakcija Pule

U suradnji Grada Pule, Arena Hospitality Grupe i Turističke zajednice Grada Pule, a s ciljem oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude grada trajnim vrijednostima iz domene suvremene likovne umjetnosti, na do sad neuređenoj površini iznad plaže Ambrela svečano je otvoren Verudela Art park kojem je sudjelovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Nova se atrakcija prostire na 5.500 m2, a za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta odabran je tim predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner kojeg čini osam umjetnika: Eros Čakić, Gualtiero i Simone Mocenni, Robert Pauletta, Vedran Šilipetar, Roberta Weissman Nagy, Bojan Šumonja i Siniša Majkus.

Sedam skulptura, svaka na svojoj poziciji, povezuju mekane kontinuirane prostorne linije od cor-ten čelika. Prostorne linije prate denivelaciju terasasto postavljenog terena, oblikuju usjeke i nasipe, približavaju se i udaljavaju jedna od druge stvarajući tako prostorne napetosti, te formiraju krajolik za pozicioniranje pojedinih skulptura.

Planiranim uređenjem art parka osigurava se pješački pristup iz svih smjerova, s naglaskom na glavni ulaz u park sa parkirališta gdje je i najveća visinska razlika prema parku koja se svladava jačim potezom stepenica uz cor-ten liniju. Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacije ali i teme parka „putovanja“, što je osmislio dizajner Željko Burić, Fabrika d.o.o. Cjelokupnu rasvjetu parka i skulptura projektirao je poznati pulski dizajner svijetla Dean Skira sa svojim timom, a vizualni identitet parka dizajnirali su dizajneri studija Rašić + Vrabec.

Utemeljitelji parka su kao što je već navedeno su Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica grada Pule, a partneri na projektu su Zagrebačka banka d.d., Skira d.o.o., Vintijan d.o.o., Kamen Pazin, Urbis d.o.o.