Novosti

14/06/2019

Koncert Orkestra mladih iz Kopavogura na Forumu

Orkestar mladih iz islandskog grada Kópavogur nastupit će u ponedjeljak 17. lipnja 2019. godne s početkom u 11.30 sati na pulskom Forumu. Mladi glazbenici pod ravnateljstvom maestra Őssura Geirssona predstavit će se zanimljivim programom, sastavljenim od izbora skladbi iz repertoara lagane, jazz, pop i klasične glazbe (Miller, Mancini, Ellington, Holst, itd.). U orkestru sviraju mladi glazbenici u dobi od 13 do 21 godine, koji se pored svog redovitog školovanja pohađaju i glazbenu naobrazbu. Osim koncerata koje u različitim prilikama priređuju u svome gradu, glazbenici često gostuju i u inozemstvu. 
 
Skólahljómsveit Kopavogs, Orkestar mladih iz Kópavogura, osnovan je 1966. godine, a svoj je prvi koncert izveo 22. veljače 1967. godine. Utemeljitelj orkestra, a ujedno i njegov dirigent prvih 27 godina, bio je maestro Bjorn Guőjónsson, nekadašnji trubač Islandskog simfonijskog orkestra. 
Orkestar djeluje u okviru glazbene škole u gradu Kópavogur, u predgrađu islandske prijestolnice Reykjavik. Glazbena škola surađuje s tamošnjim osnovnim školama (koje pohađaju učenici u dobi od 6 do 15 godina). U školu je uključeno približno 145 učenika, koji su glazbeno znanje podijeljeni u tri različita orkestra. U orkestru koji će u mjesecu lipnju gostovati po Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, sviraju najstariji glazbenici u dobi od 13 do 21 godine.  
Orkestar često nastupa po različitim školama i drugim mjestima u Kópavoguru. U proljeće, za vrijeme mnogobrojnih festivala, mladi glazbenici sviraju i po gradskim ulicama kao puhački orkestar. Ova skupina glazbenika često gostuje i u inozemstvu. Mladi glazbenici su svirali u Austriji i Italiji (2001), Norveškoj i Švedskoj (2005). (Za vrijeme gostovanja po Švedskoj orkestar je sudjelovao na takmičenju orkestara koje se održava u okviru Glazbenog festivala u Götenburgu, gdje je u svojoj, prvoj kategoriji, osvojio prvo mjesto). Orkestar je također nastupao u Francuskoj (2003 i 2009), Italiji i Hrvatskoj (2007), te Španjolskoj (2011 i 2017), a ove godine se ponovno vraća u Italiju, Hrvatsku i Sloveniju.  

Orkestar će izvesti skladbe iz repertoara jazz, pop i klasične glazbe: 

Gustav Holst: Druga suita v F-duru 
Bill Whelan: Riverdance
Siegmund Goldhammer: Auftakt
Glenn Miller: Izbor skladb
Duke Ellington: Caravan
Henry Mancini: You’ve Got a Friend in Me
Georges Moustaki: Milord
Josef Zawinul: Birdlan
Izbor skladbi islandskih skladatelja