Novosti

26/06/2019

Predstave iz produkcije INK uvrštene na međunarodne programe

Predstave iz produkcije INK Gradskog kazališta Pula, „13“, (Ne)Prilagođen i Mistero Buffo uvrštene su u programe festivala

u Hrvatskoj i inozemstvu prema slijedećem rasporedu izvedbi:

27. lipnja, 27. Kotorski festival pozorišta za djecu /Scena za mlade „SCEZAM”/, Crna Gora

„13”

Autorica i koreografkinja: Andrea Gotovina u suradnji s izvođačima

Izvođači: polaznici radionice Scenski pokret DSINK

„13“ je plesna predstava, inspirirana filmom „Oceanovih 11“. Dinamičnim i ritmiziranim oblikom, jednostavnim scenskim rješenjima, kretnjama i radnjama prolazi kroz radnju filma na apstraktan način. Kao glavni oblik komunikacije odabrana je igra hodanja. Hladno, pravokutno, oštro kretanje koristi se kao simbol organiziranosti i preciznosti te jednostavno čini kompliciranim.

Svaki je izvođač dio cjeline, karika bez koje se ne može, kao i svaki pokret koji ima svoj točan broj i mjesto. Na taj način izvođači se cijelo vrijeme igraju kompozicijom tijela u prostoru i prostor čine bogatim i dinamičnim.

Kotorski festival pozorišta za djecu svake godine se održava u Kotoru, gradu sa bogatom kulturnom baštinom, koji je na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine i top destinacija po ocjeni Lonely Planet-a. 2017. godine, KFPD je dobio oznaku EFFE LABEL 2017-2018 i postao dio EFFE festivalske zajednice. 2018. Asocijaciji KotorArt, čiji član je i KFPD, dodijeljena je Wild Beauty Montenegro Award za manifestaciju godine. 2019. Festivalu je produžena EFFE oznaka kvaliteta EFFE LABEL 2019-2020, kao potvrda kontinuiranog kvaliteta i razvoja organizacije.

Festival, kao najznačajnija manifestacija ovog tipa u regionu i kao uzoran model kada su u pitanju manifestacije od posebnog značaja iz oblasti kulture posvećen je razvoju sveukupnog pozorišnog i umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade. Svake godine, tijekom Festivala održi se preko osamdeset različitih programa, na preko deset različitih lokacija.

28. lipnja, 20. Međunarodni festival komornog teatra „Zlatni Lav“, Umag

(NE)PRILAGOĐEN

Autor, redatelj i igra: Luka Mihovilović

(Ne)Prilagođen je kazališna predstava, nastala kao autorski projekt glumca i redatelja Luke Mihovilovića u suradnji s glumicom i redateljicom Geom Gojak. Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Na tom životnom putu publika će biti svjedok njegovom odrastanju i građenju identiteta u odnosu na društvene i moralne vrijednosti. Predstava se bavi problemom diskriminacije i predrasuda. Kao glavni motiv i pokretač neprilagođenosti istaknuta je seksualna orijentacija koja dovodi u pitanje socijalnu determiniranost lika čiji životni put pratimo kroz predstavu.

30. lipnja, Vodnjansko ljeto

MISTERO BUFFO

Autor: Dario Fo

Redatelj i igra: Valter Roša

MISTERO BUFFO, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.
Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora. Lakrdije: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.