Novosti

12/07/2019

Otvaranje izložbe Cinemaniac > Misliti Film

Osamnaesto izdanje izložbe Cinemaniac > Misliti Film koje će se otvoriti 14. srpnja 2019. godine u 20 sati u MMC Luka, strukturirano je u dvije izložbe, uz popratni program projekcija i razgovora. To su samostalna izložba Gorana Trbuljaka, vizualnog umjetnika, pionira konceptualne umjetnosti, filmskog snimatelja i autora animiranih filmova. Na izložbi u Puli Trbuljak se predstavlja posljednjim ciklusom fotografskih radova iz serije „Skice za skulpturu“, svojevrsnim mrtvim prirodama s aranžiranim ready made objektima kao atributima njegove dvije profesije. O konceptu u pozadini realizacije navedenih radova tvrdi: „Godard je rekao da je film istina 24 puta u sekundi, Haneke da je to laž 24 puta u sekundi, dok je film za mene 24 snimljena redy madea u sekundi“ .

Drugi dio projekta je skupna izložba misliti fim …misliti kino koja okuplja nekoliko umjetničkih pozicija koje na različite načine progovaraju o prostorima kina kroz radove koji prelamaju različita značenja. Kino kao društveni prostor, kao mjesto sjećanja i nostalgije, mjesto čarolije projekcije, specifične arhitekture, kao fizički i simbolički prostor koji prati i kroz kojeg se reflektiraju društvene i tehnološke transformacije. Izlažu: Mladen Stilinović, Chai Siris, Silvestar Kolbas, Lara Ušić.

U tom smislu, ovogodišnje izdanje projekta nastavlja promišljati sjećanje i budućnost filma i kina, upravo kroz samostalnu izložbu Gorana Trbuljaka, i skupnu izložbu misliti film… misliti kino koja radovima četvero umjetnika progovara o prostorima kina u nestajanju i podsjeća na specifično iskustvo gledanja filmova, te uključuje dvije studije slučaja, istraživačko - prezentacijski case study koje su izvele Marta Baradić i Sara Jakupec, prezentacijama Kina Katarina i fragmentarne mape povijesti i nestajanja pulskih kino dvorana.

Proširujući prostor filmskog mišljenja u ponedjeljak 15. srpnja 2019. godine na progrmu je selekcija filmova s International Short Film Festival Oberhausen i razgovarati s direktorom festivala Larsom Henrikom Gassom o knjizi Film and Art after Cinema.

Dodatni program:

15/7

19h predstavljanje knjige i razgovor / book presentation and talk

LARS HENRIK GASS: FILM AND ART AFTER CINEMA

20h program projekcija / screening program

INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL OBERHAUSEN

U Puli će knjiga biti dostupna u Knjižari & Klubu Giardini 2, u suradnji s izdavačem Multimedijalni institut iz Zagreba.

Izložbu prati dvostruka publikacija na hrvatskom i engleskom jeziku, opsega 60 stranica, c/b, ilustrirana fotografjama, u izdanju Apoteke. Katalog možete preuzeti ovdje.