Novosti

27/08/2019

Pula: Rekorderi po izdvajanju za poduzetnike i šampioni digitalizacije - izgradili su bazene, sudjeluje u izgradnji bolnice, ulažu u infrastrukturu i obrazovanje, svoj djeci osiguravaju mjesto u vrtićima…

Portal www.gradonacelnik.hr koji je specijaliziran za praćenje rada lokalne i regionalne samouprave, danas je objavio članak o Puli te o razlozima zbog kojih je Pula danas jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova, što je potvrdio i navedeni portal u istraživanju najboljih gradova po kvaliteti života i razvijenosti ekonomije. Članak prenosimo u cijelosti:

 

Boris Miletić uspješno obnaša gradonačelničku dužnost Grada Pule već trinaest godina tijekom kojih je Pula postala jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova, što je potvrdio i naš izbor najboljih gradova u kojem su ušli u samo finale u kategorijama kvalitete života i razvijenosti ekonomije. Već nekoliko godina posebno se ističu svojim ulaganjima u poduzetništvo, socijalne i demografske mjere i sport, no protekle dvije godine bit će zapamćene i po situaciji u Uljaniku. 

„Protekli period bio je vrlo izazovan, posebno u gospodarskom smislu s obzirom na situaciju koja je zadesila naše brodogradilište Uljanik i njegove vrijedne radnike koji su danas s pravom ljuti i ogorčeni zbog toga što država, kao najveći pojedinačni vlasnik, nije odradila svoj posao i nije ponudila nikakvo rješenje za spas Uljanika, očuvanje radnih mjesta i opstojnost brodogradnje u Puli. Ipak, ako se osvrnemo na protekli dvogodišnji period uspjeli smo realizirati vrlo važne projekte za naš grad“, poručio je gradonačelnik Boris Miletić.

Pula je uistinu uspješno nastavila provoditi planirane projekte i ulagati u kvalitetu života svih građana pa tako i radnika Uljanika za koje su osigurane razne mjere poput programa prekvalifikacije, poticaja  za zapošljavanje, omogućena je odgoda plaćanja i obročna otplata duga za pojedine komunalne usluge poput plina, vode, prikupljanja otpada, komunalne naknade, usluge dječjih vrtića, školske marende i produženog boravka. Nadalje, Grad Pula će podmiriti dugovanja svim bivšim radnicima Uljanik Grupe s prijavljenim prebivalištem u Puli, koji po osnovi troškova marende, troškova prijevoza i neplaćenog smještaja imaju otvorena dugovanja prema Uljanik Standardu. Pored toga, Grad pruža i jednokratne novčane pomoći, pomoći za podmirenje troškova stanovanja, subvencije nabavke školskih udžbenika i druge pogodnosti. Kroz dodjelu milijun kuna bespovratnih potpora Grad Pula osigurava paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva što uključuje i sredstva za sva novoosnovana poduzeća, zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje.

Već treću godinu zaredom Grad Pula prednjači u potporama za poduzetnike i obrtnike te se ističe kao jedini veliki hrvatski grad među top 10 najboljih gradova u Hrvatskoj. Sa 163,8 kuna per capita Pula predvodi po izdvajanju za poduzetnike i obrtnike, a s 3 posto izdvojenih proračunskih sredstava druga je među gradovima u izdvajanjima za subvencije poduzetnicima i obrtnicima.Zahvaljujući kontinuiranom provođenju brojnih poticajnih mjera u posljednje dvije godine Pula bilježi rast od 1.000 novozaposlenih osoba, odnosno 2.800 pulskih poduzetnika zapošljava oko 14.800 ljudi, što potvrđuje da su sredstva investirana u poduzetništvo dobro usmjerena.

„Nije slučajno da je Pula danas prvi grad u državi po izdvajanjima po glavi stanovnika te je, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Jedna od naših osnovnih zadaća je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja koje potiče poduzetnike i gospodarstvenike na stvaranje dodatne vrijednost za širu zajednicu, što se postiže nizom mjera i programa usmjerenih prema poduzetnicima. Takvu praksu Grad Pula provodi već dugi niz godina čime se direktno utjecalo na povećanje zaposlenosti. S takvom uspješnom proaktivnom praksom nastaviti ćemo i dalje. Osim direktnih mjera pomoći, puno ulažemo i u infrastrukturu pa je tako posebno značajan projekt budućeg co-working prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar“, rekao je gradonačelnik Miletić.

Pula je nastavila ulagati u dječje vrtiće i osnovne škole kao i u osiguranje visokog socijalnog standarda te dodatno povećanje kvalitete življenja. Čak trećinu proračunskih sredstva, odnosno 133 milijuna kuna ove je godine osigurano za predškolski odgoj, obrazovanje, socijalnu skrb i zdravstvo.  

U Puli, koja je nositelj titule „Grad prijatelj djece“ su sva djeca zbrinuta u vrtićima u kojima ne postoje liste čekanja što ga čini jedinstvenim među hrvatskim gradovima, a zaposlenim roditeljima olakšava se pomoću produljenog rada i uvođenja dviju smjena u vrtiće. Produljeni boravak organiziran je i u osnovnim školama, a financira ga sam Grad sa 7,1 milijuna kuna. Sufinanciraju se i mjesečne autobusne karte te školski radni materijali, a kao šampion digitalizacije u Hrvatskoj koji je prvi uveo e-poslovanje i e-upise, Pula je u škole među prvima uvela i sustav e-dnevnika. Ovaj studentski grad, s novoizgrađenim studentskim domom i menzom, uskoro očekuje i početak izgradnje dvaju novih studentskih paviljona, čime će smještajni kapaciteti porasti na oko 400 studentskih ležaja. Grad financijski podupire one najperspektivnije i najpotrebnije pa je Pula među top 10 hrvatskih gradova kad je riječ o broju dodijeljenih studentskih stipendija. 

Jedan od značajnih projekata za podizanje kvalitete zdravstva i života građana je izgradnja nove Opće bolnice za čije je potrebe Grad osigurao zemljište za izgradnju i preuzeo dio kreditne obveze u iznosu od 14,7 milijuna kuna. Ulaganje u zdravstvo nastavlja se izgradnjom nove Medicinske škole, koju će Grad sufinancirati u iznosu od 50 posto vrijednosti, a započeta je i izgradnja 16 milijuna kuna vrijednog hospicija namijenjenog palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima. U suradnji s Istarskom županijom radi se na izgradnji i uređenju Doma za starije osobe, projektu vrijednom ukupno 41,7 milijuna kuna, od čega polovicu iznosa osigurava upravo Grad Pula, a čime će se dosadašnji kapacitet od 171 mjesta proširiti za dodatnih 100 mjesta.

Od uspješno realiziranih projekata u posljednje dvije godine ističe se  izgradnja kompleksa javnih gradskih bazena koje su građani Pule čekali više od 30 godina. Kompleks je otvoren u prosincu 2018. godine, a izgrađena su ukupno tri bazena: za vaterpolo, za bebe te multifunkcionalni bazen. Samo u zadnje dvije godine izgrađena su dva multifunkcionalna  sportska igrališta za što je izdvojeno 3 milijuna kuna, a značajna sredstva Grad je uložio u izgradnju i uređenje dječjih igrališta kojih danas u Puli ima ukupno 67 i u čije se uređenje godišnje uloži više od milijun kuna.

„Naša namjera od samog početka bila građanima ponuditi što bolje uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom, za što je u svega nekoliko godina uloženo preko 100 milijuna kuna. Posebno mi je drago čuti da nove bazene svakodnevno koristi više od 500 korisnika - od djece predškolskog i školskog uzrasta, rekreativaca, aktivnih sportaša, ali i umirovljenika i osoba s invaliditetom“, istaknuo je gradonačelnik.

Nekad zapušteni prostor nasuprot Brijuna, današnja plaža na Hidrobazi, posljednje četiri godine sustavno se uređuje te danas predstavlja moderno uređenu gradsku plažu sa sanitarnim čvorovima s  tuševima, SMART rasvjetom, stalcima za bicikle, kantama za odvojeno prikupljanje otpada i drugim sadržajima. U uređenje ove za Puležane važne lokacije uloženo je 11,7 milijuna kuna, odnosno zaključno s ovom godinom sveukupno 14,2 milijuna kuna, od čega dio sufinancira i Ministarstvo turizma. Pula iz godine u godinu bilježi i sve bolje turističke rezultate pa je tako u prvih šest mjeseci najveći istarski grad zabilježio je čak 12 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja.

Nakon niza godina ulaganja u temeljnu infrastrukturu ispod zemlje, Grad Pula značajna sredstva ulaže upravo u uređenje i uljepšavanje grada i njegovih plaža. Uređen je Trg kralja Tomislava na Verudi, De Villeov uspon u centru grada, gradi se nova šetnica prema Velom Vrhu, a slijedi uređenje Giardina, Danteovog trga i Kandlerove ulice. Osim toga, na cijelom području grada izgrađen je niz novih i obnovljen niz postojećih prometnica, a posebno je za istaknuti četvertotračnu obilaznicu koja je značajno smanjila gužve i čekanja, dok je na ulazu u grad u prethodnom razdoblju izgrađen i novi rotor.  

Jedinstvenim gradskim projektom obnove pročelja „Dolcevita“ Grad sudjeluje u sufinanciranju obnove zgrada te je do sada je u sklopu tog modela obnovljeno ukupno 59 građevina, od čega 38 na području kulturno-povijesne cjeline grada, a ovogodišnjim proračunom za tu je namjenu osigurano 2,2 milijuna kuna. Osim što se uređenjem pročelja pridonosi očuvanju cjelokupne vizure užeg gradskog središta, projektom se otvaraju i nova radna mjesta u građevinskom sektoru.

„Puno se radilo, građani to vide i prepoznaju, no isto tako još je puno posla pred nama. Pažljivo planiramo i ulažemo svaku kunu proračunskog novca u korist naših sugrađana što nam omogućava stabilnost javnih financija i daljnji razvoj Pule. To je način rada koji daje rezultate i na kojem ćemo i dalje inzistirati kako bi našim sugrađanima omogućili što bolje uvjete za život i rad,  a Pulu učinili još boljim i ljepšim gradom“, zaključio je gradonačelnik Miletić.