Novosti

20/09/2019

Tjedan istarskih knjižnica u znaku informacijske pismenosti

Društvo bibliotekara Istre pokrenuo je novi projekt pod nazivom Tjedan istarskih knjižnica (TIK) kojim želi povezati knjižnice na području Istarske županije kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom. Prvi Tjedan istarskih knjižnica održat će se od 23. do 27. rujna 2019., a ovogodišnja tema posvećena je informacijskoj pismenosti. 

Predsjednica Društva bibliotekara Istre, Nadia Bužleta na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 19. rujna iskazala je želju da knjižnice postanu prepoznatljiva mjesta u lokalnoj zajednici. Jedan od načina je zasigurno da knjižnice postanu mjesta gdje će građani dobivati razne odgovore, kako je kazala Tijana Barbić Domazet iz Sveučilišne knjižnice u Puli. Tijekom sljedećeg tjedna svi zainteresirani moći će se upoznati sa sustavom e-Građani. „Taj sustav koncipiran je kao direktna veza između građana i javne uprave. Tamo možete dobiti izvode iz knjiga rođenih ili vjenčanih, uvjerenja o prebivalištu i boravištu, roditelji mogu provjeravati svoju djecu putem e-Dnevnika, možete predati zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole i drugo“, istaknula je Domazet i dodala da će knjižnice postati punktovi gdje će se građane podučavati o sustavu e-Građani, a ako bude bilo potrebe s njima će prolaziti cijeli proces do izdavanja traženog dokumenta.

Radionica „postani e-Građanin uz pomoć knjižnice“ održat će se u srijedu, 25. rujna u pulskoj knjižnici, a rijekom cijelog tjedna učenici pulskih škola sudjelovat će u radionicama "Pretraživanje i vrednovanje informacija". Glavni pokrovitelj Tjedna istarskih knjižnica je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.