Novosti

25/09/2019

Započinje ovogodišnji Glazbeni poučak

U četvrtak 26. rujna 2019. godine, koncertom u 12 sati započinje ovogodišnji ciklus Glazbenog poučka. Program ima za cilj mladima predstaviti osobitosti različitih glazbenih žanrova i približiti suvremenu glazbenu scenu. Temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, a na koncertima predstavlja odabrane glazbene pojmove, stilove, instrumente i izvođače.

Svoje glazbeno umjeće, učenicima osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta prezentirat će Hrvoje Puškarić, skladatelj i pijanist, zatim Dajana Marelja Pašalić na violini te Toni Kranjac na klarinetu.

Hrvoje Puškarić, pijanist i skladatelj započeo je svirati klavir u dobi od 16 godina. Nakon 6 mjeseci privatne poduke upisuje Srednju glazbenu školu ''Mirković'' u Opatiji, u klasi prof. Irine Zarafiants. Po završetku prvog razreda srednje škole, upisuje studij teorije na Visokoj školi za glazbenu umjetnost ''Ino Mirković'' u Lovranu. Godinu dana kasnije upisuje i studij klavira na istoj visokoj školi u klasi dr. mus.art. Evgenyja Zarafiantsa. Treću godinu studija prelazi u klasu dr.mus.art. Villyja Sargysiana, a 4. godinu studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Marine Ambokadze, koja je jedna od posljednjih pedagoga koji radi na principu List-Zilotti škole, gdje diplomira 2006. godine s odličnim uspjehom. Godinu dana kasnije upisuje studij specijalizacije kod iste profesorice. Nastupao u sklopu agencije Virtuoso, HGZ-u, i dr. gdje je izvedbu njegovih skladbi publika s oduševljenjem prihvatila. Jedan je od osnivača i glazbenog sastava ''Sinteza'' koji izvodi vlastiti repertoar skladbi različitih glazbenih stilova baziranih na autorskim temama. Od 2008. godine profesor je klavira u OGŠ Matka Brajše Rašana u Labinu.

Dajana Marelja Pašalić magistrira je violinu 2012. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Silvana Kuzmina. Za vrijeme studija bila je stalni član PurPur orkestra, pod vodstvom članova bečke i berlinske filharmonije. Od 2014. godine član je orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od 2011. godine djeluje u gudačkom kvartetu Prélude, koji osim klasične glazbe, surađuje s raznim izvođačima popularne glazbe.

Toni Kranjac svoje je glazbeno obrazovanje započeo u gradskom orkestru Labin 2006., pod mentorstvom Franka Ružića, a nastavio je obrazovanje u Osnovnoj glazbenoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu, u klasi prof. Tončija Trinajstića. Pobjednik je nekolicine državnih i međunarodnih  natjecanja klarinetista, kao i nekih natjecanja komornih skupina. S orkestrom grada Labina snimio je 2 nosača zvuka (2011. i 2012.), s djelima raznih svjetskih skladatelja, i raznih glazbenih stilova. Dobitnik je prve nagrade u kategoriji klarineta na 48. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, kao i prve nagrade na Dalekim Akordima 2011., te 2013. godine u IV. kategoriji. Na petom Ars Nova međunarodnom natjecanju osvojio je 4. nagradu, a na sedmom Ars Nova natjecanju, u komornoj skupini trio, osvojio je 1. nagradu. U komornim skupinama također je nastupao s kvartetom klarineta, te su 2010. godine osvojili III. nagradu, a 2011. godine II. nagradu. Također je nastupao na XVI. Lions Club Grand Prix, te na 9. međunarodnom natjecanju klarineta u Carlinu.

Program organizira Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika pod vodstvom profesorice Aleksandre Golojke.