Novosti

25/09/2019

U Dnevnom boravku DC Rojc otvorena izložba Animalije

U Dnevnom boravku Rojca u petak je otvorena izložba "Animalije (Crteži iz ladice)" Antuna Motike (Pula, 30. prosinca 1902. – Zagreb, 13. veljače 1992.), prvog istarskog akademskog likovnog umjetnika.

Antun Motika dobitnik je više strukovnih i državnih nagrada. U Istri je samostalno i skupno izlagao u više navrata, a godine 1983., u 80. godišnjici života, u Puli je održan simpozij uz izložbu crteža i skica. O Antunu Motiki snimljena su tri dokumentarna filma (autor Borislav Benažić), bibliografija mu je opsežna, izložbe su popraćene prigodnim publikacijama. Godine 2002. u Klovićevim dvorima priređena je retrospektiva i katalog autora i kustosa Darka Glavana.
Od Donacije djela Zbirke Motika gradu Puli, od 2006. godine uz izloženi stalni postav u sastavu Zbirke umjetnina Grada Pule, pod imenom Zbirka Antun Motika Pula, realiziraju se dva puta godišnje tematske izložbe u Gradskoj galeriji Pula prezentirajući Antuna Motiku i njegovo djelo u suradnji s eminentnim kustosima.

Pročelnica za kulturu Grada Pule, Jasmina Nina Kamber i Eros Čakić, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost Upravnog odjela za  kulturu Grada Pule otvorili su izložbu koju je moguće pogledati do 24. listopada 2019. godine.

"Želja je da ovom izložbom pokažemo, iako smo i mi sastavni dio Rojca, da imamo odličnu suradnju s nezavisnom scenom i nezavisnom kulturom" rekao je Eros Čakić na otvaranju izložbe "Animalije (Crteži iz ladice)" Antuna Motike. Osvrnuo se i na mlade generacije kojima je uputio poruku da se isključivo upornim radom i borbom može ostvariti željene rezultate.

Mirjana Radulović u ime Saveza udruga Rojca zahvalila je posjetiteljima i Čakiću koji je postavio temelje cijelog društvenog centra i Dnevnog boravka.

Minutom šutnje odana je počast preminuloj pulskoj umjetnici Marini Orlić.