Novosti

27/09/2019

Započeo Glazbeni poučak

U novoj školskoj godini s radom je nastavio i ciklus edukativnih koncerata - Glazbeni poučak. Na prvom jesenskom koncertu, jučer je u Circolu predstavljen projekt Histriatria, lovranskog skladatelja i pijanista Hrvoja Puškarića. Njegov sastav čine riječka violinistica Dajana Marelja Pašalić i labinski klarinetist Toni Kranjac. Na poučku su se okupili učenici OŠ Centar i Šijana, kao i njihovi stariji kolege iz Gimnazije Pula.

Mladi su s velikom pozornošću i zainteresiranošću pratili izvedbu i predavanje trija, a kako i ne bi kad su prezentirali fuziju različitih glazbenih  stilova, od rocka, popa, elektronike, a sve na bazi klasične glazbe i forme te istarskog melosa. Učenicima je posebno bio zanimljiv električni puhački instrument kojeg je Toni Kranjac pobliže objasnio. Radi se o instrumentu na bazi klarineta s registrom sličnijim saksofonu. Posjeduje raspon tonova veći od klavira te može imitirati velik broj instrumenata.

Na samom kraju umjetnička voditeljica ciklusa profesorica Aleksandra Golojka, zahvalila se izvođačima i publici te naglasila važnost klasičnog glazbenog obrazovanja za kasniju upotrebu tih znanja i vještina  i u zabavnoj glazbi.

Organizaciju Glazbenog poučka potpisuje pulski ogranak HDGU-a uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule. Voditelji ciklusa su profesori Aleksandra Golojka i Sandro Vešligaj.