Novosti

02/10/2019

Najavljena humanitarna utrka „Pregledom do osmijeha“

Povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku „Pregledom do osmijeha“. Utrka će se održati u nedjelju 6. listopada 2019. s početkom u 11,00 sati i startom na pulskoj Portarati, a zabavni program započinje već u 10,00 sati.

Program manifestacije predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je u ime Grada Pule sudjelovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i koja je tom prigodom pozvala sve zainteresirane da se odazovu ovoj hvalevrijednoj inicijativi čiji je prvenstveni cilj podizanje svjesnosti o raku dojke u žena.

Predsjednica udruge Gea Nataša Vitasović kazala je kako je utrka humanitarnog karaktera te startnina iznosi 60,00 kn ili više, a prikupljat će se kao dobrovoljni prilog namijenjen provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u udruzi GEA.

„Svi sudionici utrke i šetnje dobivaju prigodni startni paket i promotivnu majicu. Po završetku utrke, nakon podjele prigodnih nagrada najuspješnijim trkačima, slijedi okrjepa pod pokroviteljstvom Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije besplatna za sve sudionike utrke te uz simboličan prilog namijenjen udruzi Gea za ostale građane. Istarsku maneštru pripremat će Street food two, a sredstva za kupnju namirnica osigurala je Istarska županija. Zahvaljujući MedVid produkciji iz Pule utrka će se uživo prenositi na Facebook stranicama Medvid produkcije i Kluba Gea“, kazala je Vitasović i zahvalila Gradu Puli koji podržava rad udruge.

Trasu utrke predstavio je predsjednik Atletskog kluba Medulin Elvis Peršić pa tako Glavna utrka u apsolutnoj kategoriji, u kojoj mogu sudjelovati i muškarci i žene te djeca starija od 14 godina uz odobrenje roditelja i liječnika sportske medicine, dužine 6.300 m započinje na pulskoj Portarati u 11.00 sati. Trči se pulskim ulicama u 4 koncentrična kruga, uključujući i uspon na Kaštel, a cilj je na Portarati.  Uz utrku, istovremeno će se održati i rekreativna šetnja koja također kreće s Portarate odmah nakon trkača. Svi podatci o utrci dostupni su na stranici www.geapula.hr, a prijave se zaprimaju na www.geapula.hr/prijave ili na dan natjecanja od 9.30 do 10.30 na Portarati.

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dr. Danijela Lazarić Zec sa Zavoda za javno zdravstvo istarske županije istaknula je kako je stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Više od četvrtine žena oboljelih od raka u Istarskoj županiji oboljelo je upravo od raka dojke, a godišnje se bolest otkrije kod 128 žena, odnosno oko 50 žena umire zbog ove bolesti.

Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istarskoj županiji oboljeti tijekom života od raka dojke. U Republici Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 2.750 žena, a umre ih više od 850.

Voditeljica Odjela za radiološku dijagnostiku OB Pula, dr.med.spec.radiolog Vinka Kos istaknula je važnost odaziva na mamografske preglede dok je pomoćnica pročelnice Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras-Tkačuk naglasila kako se Županije uvijek rado odazove ovako vrijednim i plemenitim akcijama.

Klub žena Gea na Portarati će u nedjelju imati info-punkt na kojem će građani moći dobiti edukativni materijal o ranom otkrivanju raka dojke, informirati se o samopregledu dojke, preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea te isprobati i po promotivnim cijenama kupiti prirodne čajeve, tinkture i zdravu kozmetiku OPG-a Vesna's Naturals.

U dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Pule pulski će divovi i velik rotor u Šijani od petka 4. do nedjelje 6. listopada 2019. svijetliti u ružičastoj boji, a pulski obrtnici i poduzetnici koji imaju trgovine i druge poslovne prostore u centru Pule te u trgovačkim centrima svoje će izloge urediti u ružičastoj boji sa znakom ružičaste vrpce i porukom „Pregledom do osmijeha“.

Utrka promovira zdrave navike i tjelesnu aktivnost, koja je uz zdravu prehranu neophodna za očuvanje zdravlja, a cilj je ukazati na problem raka dojke i uputiti žene da redovito odlaze na preventivne pregleda.

Klub Gea kao neprofitna organizacija koja djeluje već dvadeset i jednu godinu pruža psihosocijalnu pomoć ženama oboljelima i operiranima od raka dojke, podiže svijest stanovništva o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te pruža kvalitetnu postoperativnu rehabilitaciju liječenim ženama.

Za aktivnosti i projekte koje udruga Gea provodi neophodna su novčana sredstva kojima financiramo ciljane medicinske vježbe i limfnu drenažu koje provode posebno educirane fizoterapeutkinje te savjetovališta liječnika onkologa koji pružaju stručnu pomoć oboljelima od karcinoma dojke. Na raspolaganju je i stručna pomoć fitoterapeuta o održavanju zdravlja na prirodan način, liječnika nutricionista i farmaceuta o prilagođenoj prehrani i dodacima prehrane te psihoterapeuta o suočavanju s bolešću i njenim posljedicama, kao i oporavku i usvajanju novih vještina i navika.