Novosti

15/10/2019

Boris Miletić: "Titula najboljeg grada za gospodarstvo je priznanje našim poduzetnicima koje maksimalno podržavamo"

Na portalu gradonačelnik.hrobjavljen je intervju s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem povodom završetke druge godine mandata kojega prenosimo u cijelosti:

"Naša je dužnost i obaveza stvoriti sve pretpostavke za povoljno poduzetničko okruženje koje će motivirati poduzetnike da rade i razvijaju se u našem gradu.  Svake godine poduzetnicima je na raspolaganju paket od ukupno devet različitih mjera ukupne vrijednosti milijun kuna koje Grad dodjeljuje poduzetnicima kako bi im pomogli u poslovanju. Drago mi je što naši poduzetnici to prepoznaju te su u vrlo kratkom roku iskoristili milijunska sredstva koja smo u proračunu namijenili za ovu svrhu pa smo stoga odlučili do kraja godine omogućiti i dodatnih pola milijuna kuna poticaja za njih.

Nakon što je prošle godine ušao u samo finale, Grad Pula u ovogodišnjem je izboru za Najbolji grad, kojeg provodimo u suradnji s Hanza mediom i agencijom Ipsos, pobijedio i osvojio titulu najboljeg grada za gospodarstvo. Niz je parametara koji su presudili u ovom izboru, a među važnijima je svakako i izdvajanje samog grada za poticanje gospodarstva i poduzetnika, u čemu se Pula u posljednjih nekoliko godina, otkako analiziramo i uspoređujemo proračune gradova, nametnula kao jedan od rekordera i jedini veliki grad u top 10.

S gradonačelnikom Borisom Miletićem razgovarali smo o ovoj nagradi, mjerama i projektima koji stoje iza nje, te planovima za dalje.

G. Miletić, nakon što ste i prošle godine ušli u samo finale, ove ste godine pobijedili u našem izboru i ponijeli titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji. Što Vam znači ova pobjeda i što stoji iza ovako dobrog rezultata?

– Ova je pobjeda prije svega priznanje svim našim vrijednim poduzetnicima koji rade i razvijaju svoje poslovanje u Puli čime stvaraju dodatnu vrijednost za cijelu zajednicu. Zahvaljujući njihovom doprinosu, Pula je danas među najpoduzetnijim gradovima u Hrvatskoj i uz Zagreb, grad smo s najviše poduzetnika u Hrvatskoj u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva. To je i rezultat odgovornog i racionalnog poslovanja kojeg provodimo kako bismo dodatno unaprijedili grad po mjeri svih građana. Drago mi je što su, osim Pule, još tri istarska grada dobila nagrade za izvrsnost čime je još jednom potvrđeno da su istarski gradovi u samom vrhu po pitanju razvoja, gospodarske situacije i kvalitete života.

U svim našim istraživanjima Grad Pula se ističe kao grad rekorder po izdvajanju za poduzetnike, i to kao jedini veliki grad u top 10, a ove ste godine i dodatno povećali sredstva na milijun i pol kuna. Jeste li zadovoljni efektima – što kažu brojke?

– Rekao bih da je naša dužnost i obaveza prije svega stvoriti sve pretpostavke za povoljno poduzetničko okruženje koje će motivirati poduzetnike da rade i razvijaju se u našem gradu.  Svake godine poduzetnicima je na raspolaganju paket od ukupno devet različitih mjera ukupne vrijednosti milijun kuna koje Grad dodjeljuje poduzetnicima kako bi im pomogli u poslovanju. Drago mi je što naši poduzetnici to prepoznaju te su u vrlo kratkom roku iskoristili milijunska sredstva koja smo u proračunu namijenili za ovu svrhu pa smo stoga odlučili do kraja godine omogućiti i dodatnih pola milijuna kuna poticaja za njih.

Koje biste mjere i programe za poduzetnike izdvojili kao ključne, odnosno koje su najpopularnije među samim poduzetnicima i planirate li još neke nove iskorake na tom planu?

-Sigurno da izravni bespovratni poticaji Grada prema poduzetnicima daju rezultate i svakako im pomažu u razvoju poslovanja, no također tu je i cijeli niz drugih aktivnosti koje kao Grad redovno provodimo – od unapređenja predškolskog i školskog sustava do ulaganja u infrastrukturu, čime se značajno unapređuje kvaliteta života u Puli.

Naime, na cjelokupnu kvalitetu života u gradu utječe više faktora na koje kao Grad možemo utjecati. Tako u Puli danas nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće, Grad financira produženi boravak učenika u školama kako bi pomogli zaposlenim roditeljima, provodi se jednosmjenska nastava u gotovo svim osnovnim školama, godinama imamo dežurne službe u dječjim vrtićima i niz drugih faktora zbog čega smo prepoznati kao jedan od najbolji gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj. Zaista velika sredstva ulažemo i u infrastrukturu kao što je primjerice projekt budućeg coworking prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar za sve naše vrijedne poduzetnike.

Većina investitora, i domaćih i stranih, nezadovoljno je i žali se zbog pretjerane administracije i birokratskih prepreka koje im otežavaju poslovanje u Hrvatskoj. Kako se Grad Pula postavlja prema investitorima i na koji način im izlazite u susret?

-Hrvatska je, nakon Grčke, najcentraliziranija zemlja u Europskoj uniji, a svojim neučinkovitim, birokratskim aparatom potencijalne investitore, umjesto da ih motivira, odbija već u startu. Mišljenja sam kako je na razini države prijeko potrebna decentralizacija i „spuštanje“ ovlasti na niže razine kako bi same općine, gradovi i županije, koji su najbolje upoznati s problemima na svojem području, mogli te iste probleme riješiti znatno brže i efikasnije. Mi smo u Puli to odavno prepoznali i prije više od 10 godina krenuli s kompletnom digitalizacijom javne uprave i elektroničkog poslovanja što nam je u konačnici omogućilo znatno veću efikasnost u poslu, a građanima smo uspjeli omogućiti uštede u vremenu i novcu. Što se tiče investitora, kao Grad pozdravljamo svaku novu investiciju koja doprinosi obogaćivanju ukupne ponude, otvaranju novih radnih mjesta i općenito podizanju kvalitete života u Puli i u tom smislu podrška Grada takvim projektima je neupitna.

Gospodarska slika Pule jako je opterećena situacijom s Uljanikom. Kojim mjerama vi kao gradska uprava pomažete zaposlenicima i generalno, u rješavanju ove situacije?

-Uljanik je simbol industrijske proizvodnje i zauzima vrlo važno mjesto u povijesnom razvoju grada Pule, ali i u njegovom suvremenom životu. Kao takav, od iznimne je važnosti ne samo za gospodarstvo Pule i Istre, već i cijele Hrvatske, a u prilog tome govori i činjenica da svih ovih godina Uljanik zauzima visoko mjesto na listi domaćih izvoznika, s izvozom većim od milijarde kuna godišnje. Nažalost, vidjeli smo da je Vlada RH to dugo vremena ignorirala i učinila sve da Uljanik gurne u stečaj, a radnike pošalje na ulicu. Vlada RH nije bila u stanju preuzeti odgovornost i ponuditi dugoročna rješenja za opstanak brodogradnje i očuvanje radnih mjesta  Puli.

Za razliku od Vlade, Grad Pula, sa svega 0,3 posto vlasništva Uljanika, zajedno s Istarskom županijom i Istarskom razvojnom agencijom poduzeo je niz konkretnih mjera i aktivnosti kako bi radnicima i njihovim obiteljima maksimalno olakšao tešku situaciju u kojoj su se našli.

Oformili smo Tim za pomoć svim radnicima o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja, organizirali smo Sajam poslova, među našim bespovratnim sredstvima za poduzetnike ima i onih za sva novoosnovana poduzeća, za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje, imamo jednokratne novčane pomoći, pomoći za podmirenje troškova stanovanja, subvencije nabavke školskih udžbenika i niz drugih, a omogućena je i odgoda plaćanja, odnosno obročna otplata duga za pojedine komunalne usluge poput plina, vode, prikupljanja otpada, komunalne naknade, usluge dječjih vrtića, školske marende i produženog boravka. Dakle, kad god je trebalo, uvijek smo pomagali Uljaniku i budite uvjereni da ćemo to činiti i dalje."