Novosti

27/11/2019

Glazbeni poučak u znaku gudača

Sutra će se održati zadnji u ovogodišnjem ciklusu edukativnih koncerata pod nazivom Glazbeni poučak. S početkom u 12 sati u Kinu Valli nastupit će Gudački orkestar mladih iz Poreča pod ravnanjem dirigentice Sanje Pančevski.

Gudački orkestar Umjetničke škole Poreč djeluje pod ravnanjem Sanje Pančevski od samoga osnivanja. Tijekom godina orkestar se postepeno gradi i proširuje, kako novim instrumentima koji inače nisu u gudačkim, već u simfonijskim orkestrima, tako i repertoarom. Osim klasičnih skladbi koje uvijek plijene svojom ljepotom, sve više i  češće izvode skladbe našega vremena koju osnovnoškolska djeca lakše razumiju, bilo da su to djela iz filmova, moderne obrade klasičnih djela ili pak svjetski poznate i omiljene skladbe s top ljestvica. Trenutno su u orkestru pored gudačkih instrumenata, violine i violončela, još i truba, trombon i udaraljke.  

Sanja Pančevski prvu glazbenu edukaciju stječe u rodnom Dubrovniku. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu više od desetljeća svira u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Tijekom karijere nastupa s mnogim orkestrima i komornim sastavima u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji te paralelno radi i kao pedagog. U Umjetničku školu Poreč dolazi 2002. g. kao prvi pedagog novootvorenog odjela violine u školi. Danas vodi i gudački orkestar Umjetničke škole. Osim pedagoškog rada vodi autorske glazbene radionice za djecu predškolskog uzrasta.

Program pod pokroviteljstvom Grada Pule organizira Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika pod vodstvom Aleksandre Golojke i Sandra Vešligaja.