Novosti

24/12/2019

Nastavlja se s vrijednim investicijama u Društvenom centru Rojc

Društveni centar Rojc  jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj  u kojem je prostor za rad  našlo  108  organizacija koje stvaraju različite kvalitetne sadržaje za  tisuće korisnika.

Rojc godišnje "proizvodi" stotine programa, provode se brojne aktivnosti, radionice, održavaju koncerti, predstave, izložbe, okrugli stolovi ali i značajni  festivali i manifestacije posebice za mlade.

U prosjeku više od tisuću posjetitelja dnevno prolazi ovom najvećom javnom zgradom u Puli što zbog kvalitetnog ispunjavanja slobodnog vremena, usvajanja posebnih znanja i vještina što zbog humanitarnog rada, volontiranja, bavljenja sportom ili  različitim oblicima umjetnosti...

Prema tipu korištenja prostora u Rojcu se nalaze produkcijski prostori (ateljei, studija, zanatske radionice...), prostori za probe, sportsko-rekreacijski prostori, uredski, prezentacijski, radioničko-konferencijski, klupski prostori… te se ovdje  osmišljavaju i realiziraju neki od najvažnijih događanja u gradu.

Osim što Rojc pokriva gotovo sva područja civilnog društva,  što je zapravo njegova najveća vrijednost,  jednako su impresivni i gabariti ovog jedinstvenog zdanja. Riječ je najvećoj zgradi na području Pule ukupne površine 16.739 m2, s unutarnjim dvorištem kao  mjestom na kojemu se provode razne aktivnosti, osobito ljeti. Okućnica Rojca kvadraturom je gotovo dvostruko veća od kvadrature zgrade a ona obuhvaća sportska igrališta, zelene površine,  parkiralište, skate park...

Zgrada je izgrađena  1870. a kasnih devedesetih u nju ulaze prve organizacije civilnog društva a danas 108 organizacija  iz djelatnosti područja kulture, sporta, psihosocijalne skrbi i zdravstva, djece i mladih, skrbi o osobama s posebnim potrebama, zaštite okoliša, tehničke kulture, nacionalnih manjina i ostalih djelatnosti svojim aktivnostima podiže kvalitetu življenja u gradu.

Jedinstvenost Rojca nije samo u impresivnoj brojci udruga pod istim krovom, njegovoj veličini, već i višegodišnjim naporima dijela korisnika u suradnji s Gradom Pula da se grubo rečeno „skladište udruga“ razvije u društveni centar. Napori su urodili brojnim pozitivnim pomacima što se održavanja tiče, ali i u samoorganizaciji udruga poput osnivanja Saveza udruga Rojca, obnove i stavljanja u funkciju prvog zajedničkog prostora u centru – Dnevnog  boravka, koji je udrugama i njihovim korisnicima besplatan za korištenje, kreiranja sudioničkog modela upravljanja zgradom kao javnim resursom, izdavanja novina, održavanja web stanice Rojca, pokretanjem Radio Rojca, promociji centra u Hrvatskoj i inozemstvu…

Predlaganje određenih promjena u Rojcu dolaze iznutra, od strane samih korisnika koji najbolje znaju kako unaprijediti postojeće stanje. Od strane samih korisnika iznjedrio se i prijedlog participativnog upravljanja Rojcem putem Koordinacije-  tijela koje čini podjednaki broj predstavnika korisnika prostora u Društvenom centru i predstavnika vlasnika – Grada Pule.

Dakle, Društvenim centrom Rojc  upravlja Koordinacija koja pored ostalog  predlaže Plan tekućeg i investicijskog održavanja u Rojcu te  prati njegovo izvršenje posebice u pogledu ostvarivanja plana, kvalitete radova i usluga te učinkovitoga i racionalnoga raspolaganja sredstvima  namijenjenih Društvenom centru Rojc.

Grad Pula-Pola svake godine u proračunu osigurava značajna  sredstva, preko milijun kuna,  namijenjena za  tekuće, investicijsko ulaganje u Društveni centar Rojc, za pokrivanje troškova redovitog održavanja, čišćenja zgrade, sredstva za portirsko-domarsku službu, zaštitare, osiguranje zgrade itd.

Jednako tako, iz godine u godinu sukladno proračunskim mogućnostima Grad  ulaže i dodatna sredstva pa se tako u proteklim godinama u okućnici Rojca izgradio prvi pulski Skate park, osvijetlile su se pristupne šetnice, pomoglo se s uređenjem i opremanjem  Dnevnog boravka te se uložilo preko 3 milijuna kuna (3.043.056,04 kn) u rekonstrukciju kompletnog krova veličine 4250 m2.

Osim proračunskih sredstava, sredstava organizacija u Rojc se ulaže i sredstvima koja se osiguravaju kroz brojne projekte. Grad Pula partner je na dvogodišnjem Projektu GRAD(imo) ROJC koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 2.373.125,89 kuna. Nositelj projekta je Savez udruga Rojca, a projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Pula udrugama Zelena Istra, Merlin, Metamedij i Čarobnjakov šešir.

Krajem 2018. godine započelo se sa provedbom velikog, dvogodišnjeg europskog projekta GRAD(imo) ROJC. Projekt 85 % sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 2.016.306,90 kuna, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 356.418,99 kuna.

Projekt će,  pored ostalog,  omogućiti i ulaganje u infrastrukturu pa će se portirnica Rojca opremiti i adaptirati u reprezentativni Info-punkt čija je adaptacija procijenjena na 111.750,00 kuna, a opremanje na 68.250,00 kuna.  Info-punkt  na ulazu  mjesto na kojem se prije svega  mogu dobiti informacije o svim korisnicima i njihovim aktivnostima planira se završiti tijekom 2020.

Za potrebe programa izvedbenih umjetnosti, adaptirat će se i kazališna dvorana Kazališta Dr Inat sa 70.000,00 kuna čime će se unaprijediti produkcijski uvjeti.

Projekt GRAD(imo) ROJC uključuje 20 organizacija civilnog društva, 130 članova i zaposlenika organizacija civilnog društva i Grada Pule, 30 stručnih suradnika, 40 umjetnika, 20 osoba sa invaliditetom i 4 volontera a kroz projekt  se provode  aktivnosti kojima se planira osnažiti kapacitete organizacija civilnog društva i Grada Pule za učinkovitije upravljanje, senzibilizirati javnost o vrijednostima sudioničkog upravljanja, izraditi Plan sudioničkog upravljanja te je intencija u kulturne programe uključiti što više građana.

Projekt GRAD(imo) ROJC je započeo 29.10.2018. i traje do 28.10.2020.

Nadalje, u 2020. godini planira se urediti sportska dvorana u prizemlju centra koju svakodnevno koriste osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću a u planu je i postavljanje sprava za vježbanje na otvorenom također prilagođenih osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule-Pola održanoj 04.12.2019. usvojen je kvalitetan financijski okvir koji pored redovnih milijun  i sto tisuća  kuna namijenjenih Rojcu predviđa i dodatnih 8.570.000,00 kn pa se tako u 2020. nastavlja sa značajnim ulaganjem  u Društveni centar Rojc s ciljem podizanja razine kvalitete infrastrukture.

 U okviru proračuna za 2020.  planirana su sredstva za izradu dokumentacije, sredstva za ispitivanje, procjenu i povećanje statičke stabilnosti jugozapadnog krila Društvenog centra Rojc, sanaciju i opremanje zajedničkih sanitarnih čvorova po svim etažama,   zamjenu cjelokupnog sustava rasvjete na hodnicima sa LED rasvjetom, uklanjanje, nabavu i ugradnju  stolarije na hodnicima te ostale radove za koje će Koordinacija utvrditi da su prioritetni u okviru raspoloživih sredstava.

 

Po usvajanju financijskog okvira Koordinacija kreće  sa razradom investicijskog plana, plana ulaganja,   te se po njegovom usvajanju kreće u realizaciju na način da se  putem javne nabave  odabire izrađivač potrebne projektne dokumentacije, izrađuju se detaljni  troškovnici a zatim istim postupkom javne nabave odabiru se i izvođači radova.

Dakle, nakon što su sredstva osigurana u proračunu te nakon što se na sjednici Koordinacije donesu planovi daljnjih ulaganja u Rojc kreće se,  uz suglasnost Koordinacije,  u otvoreni, javni postupak nabave radova. U provedbi postupka javne nabave sudjeluju i članovi  Koordinacije Društvenog centra Rojc. Postupak je to u kojem svaki zainteresirani gospodarski subjekt može podnijeti ponudu za tražene radove i usluge. Upravo kroz takav postupak najviše dolazi do izražaja načelo transparentnosti, tržišnog natjecanja, jednakog tretmana i zabrane diskriminacije, čime se u najvećoj mjeri zadovoljava interes javnosti za provedbu javne nabave.

Po završetku postupka javne nabave, po odabiru  izvođača  radova krenut će se u realizaciju planiranog.

„U Rojcu se pokazala sva korist i potencijali korištenja javne infrastrukture za društvene svrhe a  Rojc je postao primjer angažmana korisnika u odgovornom su-upravljanju javnom infrastrukturom. Suradnički javno-civilni modeli daju bolje društvene i ekonomske rezultate, a Rojc je za to postao dobar primjer.  No, svi koji koriste prostore u zgradi znaju da postoje mnoga područja koja je moguće unaprijediti, kako u smislu održavanja zgrade i upravljanja, tako i u načinu korištenja prostora.

Čeka nas još jako puno posla, ulaganja s ciljem unaprjeđenja postojećeg stanja.“ naglasila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber te dodala „Potrebe su različite jednako kao i talenti ljudi koji u Rojcu borave, rade i koji ga kroz svoje međuodnose grade i razvijaju.

Trudimo se zajednički s onim što nam je na raspolaganju napraviti maksimum a radovi u 2020. samo su početak jedne bolje faze Rojca.“