Novosti

14/01/2020

Pulu očekuju brojni radovi i uređenja, a pulske poduzetnike rekordni poticaji

Portal gradonačelnik.hr objavio je članak o mnogobrojnim planiranim infrastrukturalnim radovima i uređenjima u Puli u 2020.-oj godini kojega prenosimo u cijelosti.

"Projekti Grada Pule su dugoročnog karaktera – strategijski i istovremeno usmjereni da zadovolje tekuće potrebe građana, posebno onih kojima je pomoć najpotrebnija. Sve to posloženo u najvažnijem financijskom dokumentu – proračunu za 2020. godinu vrijednom više od 553 milijuna kuna i projekcijama za 2021. i 2022. godinu. U ovoj godini Grad će opet biti fokusiran na prometnu infrastrukturu, a kako bi se povećala protočnost, nadalje, kroz projekt Dolcevita radi se na obnovi krovova i pročelja zgrada, nastavit će se s uređenjem plaža, ali i kao Grad prijatelja djece, nastavit će s ulaganjem u dječja igrališta, a najvažniji projekt je obnova Dječjeg kreativnog centra. Grad će i ove godine biti izdašan prema poduzetnicima, kroz izravne potpore dodijelit će bespovratnih 1,5 milijun kuna, te dodatnih pola milijuna kroz kreditne linije.

„Obnovljena prometna infrastruktura, uređena i uredna pročelja, dotjerane zelene javne površine i gradska kupališta predstavljaju bitan element za daljnji razvoj grada, posebno kada se uzme u obzir turistička orijentacija Pule. Puno smo toga već odradili no brojna ulaganja još nam predstoje.  Stalno treba gledati naprijed, preispitati sve mogućnosti i novitete koji se mogu implementirati kako bi, ne samo bili u koraku s vremenom, već i nositelji novih promjena“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Budući su prošle godine započeli brojni projekti u cestogradnji i koji se nastavljaju tijekom 2020. godine, među važnije projekte koji su u tijeku u Gradu izdvajaju izgradnju rotora na raskrižju Voltićeve i Rizzijeve ulice, a koji će zajedno s netom izgrađenim rotorom na raskrižju Rizzijeve i Ceste prekomorskih brigada te u 2018. godini onim izgrađenim na raskrižju Rizzijeve i Radićeve doprinijeti znatno većoj protočnosti i sigurnosti duž jedne od prometnijih pulskih dionica. Još jedan rotor izvodi se na raskrižju Valturske i Ulice Jurja Žakna kao i spojna prometnica koja se gradi a povezat će Valtursku ulicu s Ulicom Bože Gumpca/Japodskom ulicom.

U posljednjem kvartalu prošle godine izgrađena su dva nova parkirališta na Vidikovcu s ukupno 19 parkirališnih mjesta, a u tijeku je izgradnja parkirališta na Novoj Verudi točnije raskrižju Palisine i Mardeganijeve ulice čime će se broj parkirališnih mjesta u tom dijelu grada povećati za još 31 parkirališno mjesto.

Nastavlja se i s pripremama i izgradnjom prometne infrastrukture na Valdebečkom putu, Premanturskoj cesti i Cesti prekomorskih brigada, Ulici Bože Gumpca do spoja s Ulicom Rimske centurijacije, odnosno nastavak na pripremi za izgradnju Paduljskog puta, Ulice Puntižela, Šandaljske ulice, Ulice Monte Lesso, Fažanske ceste, Ulice Fižela, Ulice Fojba, 43. Istarske divizije, Marulićeve i druge.

Radit se i na aktivnostima održavanja nerazvrstanih cesta gdje iznos ulaganja ponovno doseže više od 40 milijuna kuna koliko je u cestogradnju uloženo i tijekom prošle godine.

Nakon uređenja uspona i prolaza u starogradskoj jezgri, nastavljaju se pripreme za uređenje jedne od glavnih pješačkih zona grada – Kandlerove ulice, a potom, kroz naredna proračunska razdoblja i ostalu centralnu pješačku zonu Grada zajedno s potrebnom podzemnom infrastrukturom.

Nadalje, vizura grada Pule svoju će estetiku dodatno podići daljnjim uređenjem pročelja i krovova zgrada putem projekta „Dolcevita“, kojim Grad Pula sufinancira takve radove uređenja i za što je u proračunu 2020. godine izdvojeno čak 3 milijuna kuna.

Nastavit će se i s uređenjem plaža, a posebno se pritom može izdvojiti ulaganje u plažu na Hidrobazi u koju je do sada uloženo više od 14 milijuna kuna. Oko 2,5 milijuna kuna planirana su ulaganja u ovog godini, kojim iznosom će se urediti sekundarna plaža u centralnoj zoni što obuhvaća izgradnju dijela internih komunikacija centralne zone, dovršetak radova izgradnje javne rasvjete, uređenje sustava za navodnjavanje, uređenje i opremanje piknik zone, dječjeg igrališta i dijela sportskog terena – košarkaškog igrališta „jedan na jedan“. Uz sportske sadržaje, uredit će se i formirati manja “piknik zona” sa stolovima i klupama, dok će se za djecu urediti dječje igralište s tematskom pričom Hidrobaze.

Radovi se izvode i na kupalištu Stoja, i to konstruktivne sanacije potpornih zidova i hodne plohe mola na kupalištu, a sve nakon što su krajem siječnja prošle godine dovršeni radovi konstruktivne sanacije centralne zgrade kupališta na Stoji. Potonje navedeni iznosili su gotovo 633 tisuće kuna, a zajedno sa sanacijom mola, koji su ugovoreni na 524 tisuće kuna, ukupna ulaganja u plažu premašuju 1,1 milijun kuna.

U 2019. godini uređeno je dječje igralište Jurja Žakna u vrijednosti od milijun kuna, a postava klupa potom i hortikulturno uređenje bit će izvršeno u narednom periodu kada za biljni materijal budu odgovarajući vremenski uvjeti. Grad Pula – Grad prijatelj djece u kojemu ima 66 dječjih igrališta unutar 16 gradskih mjesnih odbora godišnje ulaže više od milijun kuna u njihovo uređenje i sanaciju i to neovisno o projektima izgradnje ili cjelokupne rekonstrukcije igrališta. Budući su ulaganja u najmlađe jedna od prioritetnih spomenimo i radove u tijeku na obnovi Dječjeg kreativnog centra, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju. Ukupna vrijednost radova, započetih ove godine iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega je čak 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Mališani, kojih kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak, u obnovljene prostorije vratit će se u listopadu 2020. godine.

Kako kažu u Gradu, proračun Grada Pule vrijedan više od 553 milijuna kuna, planiran je odgovorno i realno te nastavlja jamčiti stabilnost javnih financija i nastavak brojnih započetih i novih investicija u Puli uz osiguranje još boljeg životnog standarda svih Puležana. Gotovo 40 posto proračuna, odnosno više od 218 milijuna kuna odnosi se na Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, dok je oko 260 milijuna kuna rezervirano za društvene djelatnosti i kulturu. Kao takav proračun je povrh svega razvojan i socijalno osjetljiv.

Od predstojećih radova izdvajaju sanaciju zgrade Društvenog centra Rojc u iznosu od 8,57 milijuna kuna, pripremu i izgradnju skloništa za životinje za što je u proračunu 2020. godine osigurano 2,5 milijuna kuna ali i posebno značajne projekte koji će se sufinancirati putem ITU mehanizma kao što je to Mehanika – polivalentni centar vrijedan oko 70 milijuna kuna, pulski fortifikacijski sustav/Kaštel vrijedan oko 23 milijuna kuna, te Coworking Pula za daljnje poticanje poduzetništva vrijedan više od 20 milijuna kuna. Realizacija istih je višegodišnja.

Poticanje poduzetništva nastavlja se i putem osiguranja 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstva za poduzetnike te dodatno pola milijuna kuna za kreditne linije za poduzetnike. Već treću godinu zaredom Grad Pula prednjači u potporama za poduzetnike i obrtnike te se ističe kao jedini veliki hrvatski grad među top 10 najboljih gradova u Hrvatskoj.

“Ova gradska uprava kontinuirano stvara pozitivno poslovno okruženje koje potiče poduzetnike i gospodarstvenike na stvaranje dodatne vrijednost za širu zajednicu. To uspijevamo zahvaljujući nizom mjera i programa usmjerenim prema poduzetnicima. Uz sve pozitivne efekte koji se posljedično manifestiraju, na taj način utječe se direktno na povećanje zaposlenosti“, zaključuje gradonačelnik Miletić."