Novosti

21/01/2020

Predstavljanje knjige "Xi Jinping pripovijeda kineski san"

Knjiga Xi Jinping pripovijeda kineski san bit će predstavljena u Središnjoj knjižnici u srijedu, 22. siječnja 2020.

U programu, koji počinje u 13 sati, sudjeluju župan Istarske županije Fabrizio Radingradonačelnik Grada Pule-Pula Boris Miletićveleposlanica NR Kine u Hrvatskoj Njezina ekscelencija gđa Xu Erwen i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić.

Predstavljanje organiziraju Istarska županija - Regione istriana, Grad Pula-Pola, Veleposlanstvo NR Kine i Hrvatska sveučilišna naklada.

Stari su Kinezi govorili da nas „pisana riječ vodi do istine“. I u domovini i u inozemstvu Xi Jinping svojim pričama i anegdotama dočarava kineski „način“ odnošenja prema historijskoj kulturi, kineski „način“ pristupa reformama i razvoju te kineski „način“ sudjelovanja u vladanju svijetom i izgradnji zajednice zajedničke sudbine s drugim zemljama svijeta.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini. Riječ je o uspostavljanju kontinuiranih odnosa partnerskih institucija u području kulture i turizma te o zajedničkom projektu suradnje Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH i Ministarstva kulture i turizma NR Kine. Ova je knjiga prinos toj suradnji te potvrda da je riječ o sličnim temeljima i kompatibilnim vrijednostima na kojima počivaju naše zemlje, kako u politici, tako i u znanosti te napose kulturi.