Novosti

24/04/2020

Raznovrsnim programima obilježena Noć knjige

I ove je godine 23. travnja obilježena je Noć knjige. Tema ovogodišnje, devete Noći knjige bila je – promjene. Nažalost, knjižnice su privremeno zatvorene zbog zaštite od zaraze koronavirusom, ali knjižničari su pronašli način da se druže s ljubiteljima knjiga i čitanja i njihovim obiteljima i organizirali prvu virtualnu Noć knjige.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula ljubiteljima knjiga i čitanja ponudila je raznovrstan program. Noć knjige započela je u podne Spojem na slijepo s e-knjigom. Svaki puni sat na Facebook stranici Knjižnice ponuđena je po jedna knjiga po principu tko prvi – njegova knjiga. Specifičnost Spoja na slijepo s knjigomje što čitatelj knjigu ne bira prema autoru, naslovu, naslovnici ili sažetku, već vodeći se kratkom preporukom knjižničara. Svaka od devet ponuđenih e-knjiga posuđena je u roku 10 minuta, što potvrđuje da članovi Knjižnice vjeruju preporukama knjižničara.

Noć knjige nastavljen je programom za najmlađe. U 13 sati na YouTube kanalu Knjižnice premijerno su objavljene četiri videopričaonice – dvije na hrvatskom i dvije na talijanskom jeziku. Tema ovogodišnje U skladu s ovogodišnjom središnjom temom videopričaonice Klikni da ti nešto ispričamdonose priče o nekim ženama koje su vidjele svijet oko sebe na nov, drugačiji, zanimljiviji način i svojim primjerima utjecale na svijet kakav danas poznajemo. Uz to, na talijanskom jeziku predstavljamo slikovnicu Luna adora la biblioteca(Gallucci, 2018.) i priču iz knjige 20 bambine straordinarie che hanno cambiato il mondo(Edizioni Theoria, 2018.).

Virtualnoj matineji Noći knjige Knjižnice priključila se i udruga Piccoli terremoti. Maestra Ester Richter-Kontošić održala je virtualnu radionicu učenja talijanskog jezika kroz glazbu Lungo-corto / alto-basso. Poveznicu za radionicu možete pronaći na Facebook stranici Knjižnice i udruge Piccoli terremoti.

Noć knjige zaokružena je prvim virtualnim književnim kvizom. Kviz je održan u virtualnom prostoru aplikacije Zoom, a natjecatelji iz Pule, Zagreba i Ljubljane u opuštenoj i veseloj atmosferi provjerili su svoje znanje o književnicima i njihovima djelima. Kviz je sadržavao i logičku komponentu kako bi se došlo do finalnog rješenja pa su o pobjedniku odlučile nijanse.

Noć knjige organizira se u povodu obilježavanja Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Ovaj dan poznat je i kao Dan knjige i ružaprema katalonskoj tradiciji, srednjovjekovnog porijekla, prema kojoj 23. travnja svaki muškarac mora pokloniti ružu svojoj ženu. Nastavno na ovu tradiciju, katalonski prodavači knjiga poklanjaju ružu za svaku prodanu knjigu.