Novosti

20/05/2020

INK otvara svoja vrata u petak, 22. svibnja: „#nemoj ostati doma“, dođi u INK

Predstavom Mistero Buffo talijanskog nobelovca Daria Foa u izvedbi Valtera Roše u petak, 22. svibnja 2020. godine Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula ponovno otvara svoja vrata.

Radi se o najdugovječnijoj predstavi INK – Gradskog kazališta Pula koja ne silazi s njihovog repertoara od lipnja 2012. godine, s najvećim brojem izvedbi u kući, ali i najvećim  brojem gostovanja u zemlji i u inozemstvu te s pravom nosi naslov „#prve izvedbe“ nakon dugog razdoblja „#ostani doma“.

Mistero Buffo zbirka je satiričnih monologa nastala 1969.godine, no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.

Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana", u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Za ovu prigodu INK osigurava popularnu cijenu ulaznice od 1,00 kune.