Novosti

12/06/2020

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci položila vijenac na spomenik palim mađarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci prisustvovala je polaganju vijenaca na spomeniku palim mađarskim vojnicima na Mornaričkom spomen-groblju u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Udruge Mađara za Istru. Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci vijenac je, kod spomnika mađarskim vojnicima, položila sa zamjenicom župana Istarske županije Giuesppinom Rajko.

„Divimo se ovom zajedničkom načinu prisjećanja na prošlost. Na brodu Szent Istvan mađarski vojnici su zajedno s hrvatskim subornicima izgubili živote i počivaju u beskraju plavog Jadrana. U ovom trenutku trebamo biti ponosni jer ta prošlost, koju vi ovdje čuvate u Puli je, koliko tužna, toliko i sjajna, a imamo i zajedničku budućnost“, poručio je ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dezso Janos.

Spomenik je postavljen na Mornaričkom spomen-groblju 2017. godine u znak sjećanja i na spomen mađarskim mornarima, žrtvama iz Prvog svjetskog rata, a  nakon što je mađarski parlament 10. lipnja proglasio danom sjećanja na mađarske pripadnike ratne mornarice te zatražio od Vlade da u spomen na poginule mađarske pripadnike ratne mornarice tijekom Prvoga svjetskog rata podigne spomenik na Mornaričkom spomen-groblju u Puli.

Polaganju vijenaca prisustvovao je i državni tajnik za nacionalnu politiku Republike Mađarske Potapi Arpad Janos, predstavnici Ministarstva obrane Republike Mađarske, Ministarstva obrane i Hrvatske ratne mornarice Republike Hrvatske, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Udruge Mađara za Istru.