Novosti

30/06/2020

Edukacije „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“

U Središnjoj knjižnici, Knjižnici Vodnjan i Knjižnici Žminj održane su radionice za knjižničare pod nazivom "Digitalne knjižnice za lokalni razvoj".

Radionice su održane u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih - IRIM u sklopu projekta "Digitalne knjižnice za lokalni razvoj (Digital libraries for local development – DL4LD)" koji financira Švicarska konfederacija kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Ovom su prigodom Knjižnici donirani priručnici Osnove digitalnog stvaralaštva za micro:bit.

Cilj edukacije bio je upoznati knjižničare s novom opremom koja će biti na jesen donirana knjižnicama i ostalim planiranim aktivnostima u sklopu navedenog projekta koji će uključivati i nove cikluse radionica za građane.

Kroz navedeni projekt razvija se model dobre prakse za suradnju hrvatskih i švicarskih knjižničara te set opreme koja će služiti za mjerenje ekoloških varijabli. Setovi će biti donirani i instalirani u knjižnice te kontinuirano mjeriti ekološke varijable, dok će dio setova biti na raspolaganju građanima za besplatnu posudbu i provedbu istraživanja te prikupljanje podataka. Projektom se želi osnažiti djecu i odrasle da kroz stjecanje STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori znanja i održivog razvoja u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj i Švicarskoj.