Novosti

08/07/2020

Višejezičnim informativno-edukativnim letcima za doprinos smanjenju boravka i zadržavanja galebova na javnim urbanim površinama

- Galebe klaukavce ne smije se hraniti. Posude za odlaganje otpada moraju biti prikladne i zatvorene. Smeće se ne bi trebalo odlagati u vrećice koje ostavljene vani u ranim jutarnjim satima postaju galebovima hrana - poruke su na trojezičnim informativno-edukativnim letcima koji će se podijeliti svim mjesnim odborima u Gradu Puli i Turističkoj zajednici grada Pule kako bi se čim više osvijestilo građane i goste kako utjecati na smanjenje boravka i zadržavanje galebova na javnim urbanim površinama budući da, uz ostalo, raznoseći otpad stvaraju ružnu sliku grada.

Letci sadrže osnovne informacije o galebu klaukavcu te kontakt informacije Veterinarske bolnice Poreč čiji je tim stručnjaka, u suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, osmislio projektu  "Kontrola i suzbijanje galeba klaukavca i procjena prekomjerne populacije za zdravlje ljudi", a koji se provodi još od 2011. godine. Projektu, kojemu je cilj smanjenje populacije galebova i njihovo vraćanje iz urbanih sredina u prirodna staništa, odnosno otoke i hridi, a sve sukladno Zakonu o zaštiti životinja, se priključio i Grad Pula.

Odobren od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, doprinosi da se populacija galebova drži pod kontrolom na način da se u gnjezdilištima zamjenjuju prava jaja lažnim. Budući da na tom gnjezdilištu neće biti podmlatka, galebovi se sele i odlaze u potragu za drugim mjestom. Metodom postavljanja lažnih jaja koriste se i neki veliki mediteranski i sredozemni turistički centri i velike luke budući ova metoda pokazuje veliki uspjeh.

I ovom prilikom se građani pozivaju da ukoliko primijete gnijezda tijekom ožujka, travnja i svibnja a nakon tog perioda pojačane aktivnosti leta i glasanja galebova da isto dojave Veterinarskoj bolnici Poreč kako bi se poduzele odgovarajuće mjere sukladno projektu. Dojave je moguće uputiti putem maila na info@veterina-porec.comi veterinarska.ambulanta-porec@inet.hr te pozivom na broj 052/432-128.