Novosti

17/07/2020

Obavijest vinogradarima!

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze posjednici vinograda, koji to do sada još nisu obavili, trebaju izvršiti drugo tretiranje  protiv američkog cvrčka prenositelja zlatne žutice vinove loze u zaraženom i sigurnosnom području koje ga okružuje, tzv. demarkiranom području.

Posjednici vinograda  u demarkiranom području obvezni su pratiti prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča u svoje nasade, pratiti simptome bolesti te provoditi mjere zaštite.

Demarkirano područje  obuhvaća zaraženo područje (žarište) širine 1 km od mjesta gdje je utvrđena prisutnost zlatne žutice vinove loze i sigurnosno područje širine 5 km od granice zaraženog područja.

Za suzbijanje američkog cvrčka registrirani su slijedeći insekticidi:Avaunt, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Cythrin Max te ekološki insekticid Abanto, Piretro Natura i Asset Fiv

Radi zaštite pčela tretiranje se treba obavljati u večernjim satima kada pčele ne lete, a prethodno je potrebno pokositi cvjetni porast.

U zaštiti vinograda smiju se koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja te se koristite prema navedenoj uputi. Nakon tretiranja potrebno je popuniti evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.